Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Prieto-Alhambra demana no minimitzar l’impacte de la cinquena onada i adverteix que hi haurà “molts ingressos”

ACN Barcelona.-El professor de farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra demana no minimitzar l’impacte de la cinquena onada, que si bé espera que sigui l’última de la pandèmia, adverteix […]

Avatar
Agències 13/07/2021

ACN Barcelona.-El professor de farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra demana no minimitzar l’impacte de la cinquena onada, que si bé espera que sigui l’última de la pandèmia, adverteix que pot ser “molt gran”. En un fil de Twitter, Prieto-Alhambra alerta que hi haurà “molts ingressos” perquè la vacunació els redueix, però no els para, i que es preveuen defuncions de persones amb les dues dosis, i que això no vol dir que les vacunes no siguin efectives. També adverteix que, si bé els contagis s’han disparat entre els més joves, passaran a les persones de més edat, i alerta de les seqüeles que pot deixar la covid-19. El doctor Robert Güerri, de l’Hospital del Mar, creu que la reacció a la cinquena onada arriba “tardíssim”.

Prieto-Alhambra lamenta que molta gent estigui “minimitzant” la cinquena onada pel fet que afecta sobretot els joves i que la majoria no patiran una covid-19 greu i alerta dels riscos que pot tenir assumir aquesta idea. Segons el professor de la Universitat d’Oxford, el nombre d’ingressos al Regne Unit ha estat un 50% superior a l’anterior, amb més de 500 diaris, i indica que la cobertura vacunal és superior a la de l’estat espanyol. Prieto-Alhambra explica que els models del comitè d’assessores del govern britànic dibuixen prediccions de “molta incertesa” i que els escenaris més pessimistes mostren un nombre d’ingressos similar al del gener, que va ser una “hecatombe” al Regne Unit. El científic apunta que la vacunació tindrà un impacte sobretot en la mortalitat però que tot i així, hi haurà “moltes morts” entre la gent vacunada. Amb tot, aquest és un fenomen “esperable” perquè les vacunes, si bé són molt efectives, no són perfectes, recull. També assenyala que si bé l’explosió de casos s’ha produït sobretot en els més joves, els ingressos de persones de més edat estan augmentant a Catalunya. L’increment es registra sobretot en les franges de 30 a 49 anys. Prieto-Alhambra rebutja acceptar la idea de milers d’infeccions entre els joves i recorda el testimoni de les persones que pateixen covid-19 persistent. El científic demana salvar vides i evitar “patiment innecessari”. Una situació similar al gener, però “amb 30 anys menys de mitja”Per la seva banda, el doctor Robert Güerri, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’​Hospital del Mar, indica al seu compte de Twitter que tenen al centre prop de 80 pacients amb covid-19 greu, que tots es troben greus, amb pneumònia bilateral i que majoritàriament són joves. El doctor Güerri diu que la situació “s’assembla molt a la tercera onada però amb 30 anys menys de mitja” i la descriu com a “terrible”.