Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Presentació virtual de la nadala del Museu Episcopal de Vic protagonitzada per l’adoració dels Reis Mags

ACN Vic.-La tradicional presentació de la nadala del Museu Episcopal de Vic (MEV) i Amics de Museus d’Osona que es ve fent des de fa 27 anys passarà a fer-se […]

Avatar
Agències 03/12/2020

ACN Vic.-La tradicional presentació de la nadala del Museu Episcopal de Vic (MEV) i Amics de Museus d’Osona que es ve fent des de fa 27 anys passarà a fer-se en línia per la pandèmia. Aquest any l’escena escollida és serà la representació de l’Adoració dels Reis Mags del retaule gòtic de Bovera. L’acte es farà aquest divendres a les 19h a través del perfil de Facebook del MEV. els conservadors del museu, Judit Verdaguer i Marc Sureda, aprofundiran en la representació de l’epifania en l’art, explicant tant l’origen com la transformació i l’enriquiment que es van donar en l’art medieval. L’acte comptarà amb l’actuació del duet de violoncels format per Gemma Dalmau i Júlia Erra de l’Escola de Música i Conservatori de Vic.

L’escena escollida aquest any a la nadala forma part del retaule dedicat a la Mare de Déu, el va pintar Francesc Solives l’any 1481 per al Santuari de la Mare de Déu de la Bovera de Guimerà (Urgell). Estilísticament i iconogràficament aquest retaule gòtic és proper al retaule del Sant Dubte d’Ivorra, conservat al Museu de Solsona. Més enllà del retaule de Bovera, l’Adoració a Jesús dels tres Reis o Savis d’Orient és presentada en moltes obres del fons d’art del MEV. Un calendari d’advent en líniaAmb motiu de les festes nadalenques, el MEV proposa un calendari d’advent digital. Des de l’1 i fins al 24 de desembre s’obrirà cada dia una de les portes que permetrà conèixer petites pinzellades i curiositats relacionades amb l’art del museu i el Nadal. El calendari es pot veure a través de la web www.museuepiscopalvic.com i de les xarxes socials del museu.Es creu que, antigament, quan la majoria de la població no sabia llegir i escriure, s’utilitzaven els calendaris d’advent per saber els dies que faltaven per Nadal. A poc a poc aquest fet es va convertir en una tradició i els calendaris van anar evolucionant amb diferents formats, fins a arribar als formats digitals.Entrades a meitat de preu per NadalFins al 31 de desembre, el MEV ofereix un descompte del 50% en el preu de l’entrada per visitar la seva col·lecció. L’objectiu és incentivar el consum cultural aquests dies de Nadal en un context de restriccions de mobilitat per la covid-19. També es vol reivindicar el paper de l’art com a “refugi” en aquests moments complexos i incentivar que la gent de Vic i rodalies visitin o redescobreixin el museu, una referència internacional en l’art medieval europeu.Les restriccions per la covid-19 fan que l’aforament màxim sigui del 50% i que, per ara, no es puguin programar visites guiades i altres activitats en grup.