Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Portes Obertes del Catalanisme reclama reprendre el diàleg: “Els problemes d’autogovern segueixen damunt la taula”

ACN Barcelona – Portes Obertes del Catalanisme ha reclamat que continuï el diàleg entre l’Estat espanyol i Catalunya perquè “els problemes d’autogovern segueixen damunt la taula”. En un manifest, admet […]

Agències 01/06/2022

ACN Barcelona – Portes Obertes del Catalanisme ha reclamat que continuï el diàleg entre l’Estat espanyol i Catalunya perquè “els problemes d’autogovern segueixen damunt la taula”. En un manifest, admet que ara les circumstàncies són complicades per la situació social i econòmica i per “la controvèrsia provocada pel cas Pegasus”. La plataforma considera que la taula de diàleg ha de reflectir la voluntat del govern espanyol de plantejar reformes “de fons” per a Catalunya, i que l’executiu de Pere Aragonès abandoni “la retòrica i les exigències que no tenen recorregut constitucional”. L’associació, que també demana impulsar reformes en l’estat de les autonomies, avisa que cal “un consens polític ampli”, també amb el PP, per a executar l’agenda de reformes.

La plataforma també reclama a la dreta espanyola “una actitud constructiva”. D’altra banda, volen que s’obri un diàleg entre les forces polítiques catalanes. “Cal recuperar el diàleg i impulsar canvis en l’arquitectura territorial d’Espanya per superar el bloqueig institucional”, ratifiquen. 

L’associació assenyala que “no són els moments més propicis per a plantejar-ho” però que “els problemes d’autogovern segueixen damunt la taula”. “Deixar passar el temps a l’espera que els problemes es dilueixin per si mateixos no és cap solució”, remarquen. L’agenda de reformes inclou el sistema de finançament o la millora de la definició de les competències de les comunitats autònomes 

Sobre el cas d’espionatge, la plataforma creu que encara no hi ha suficient informació “acreditada per valorar-ne tots els aspectes”, però defensa que “no hauria d’alterar les prioritats polítiques i institucionals”.

Finalment, Portes Obertes del Catalanisme creu que el govern de Pedro Sánchez “han creat condicions per a una atmosfera política i institucional més positiva”. I reconeix “la fase de govern més pragmàtica” de la Generalitat, “malgrat les freqüents discrepàncies estratègiques entre els partits independentistes”.