Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Portaceli dirigeix l’adaptació teatral del clàssic d’Isabel Allende ‘La casa de los espíritus’ en el marc del Grec

ACN Barcelona.-Carme Portaceli dirigeix l’adaptació teatral ‘La casa de los espíritus’, el clàssic de l’escriptora Isabel Allende, en el marc del Grec. L’obra, que narra les aventures i desventures de […]

Avatar
Agències 14/07/2021

ACN Barcelona.-Carme Portaceli dirigeix l’adaptació teatral ‘La casa de los espíritus’, el clàssic de l’escriptora Isabel Allende, en el marc del Grec. L’obra, que narra les aventures i desventures de quatre generacions de la família Trueba, es podrà veure el diumenge 18 i dilluns 19 al Teatre Grec. “‘La casa de los espíritus’ és una lliçó de tolerància”, ha afirmat Portaceli en roda de premsa. La directora ha dit que el més important de l’obra és com fa aquesta comparació d’un món patriarcal amb una família amb una estructura dura en contra d’una família tolerant, progressista, i on tothom pot ser el que vulgui. L’obra després passarà pel Teatre Romea dues setmanes al mes de novembre d’aquest any.

La novel·la d’Isabel Allende, publicada l’any 1982, narra les aventures i desventures de quatre generacions de la família Trueba, protagonistes d’una trama que repassa, de manera paral·lela, els moviments socials i polítics que van acompanyar la història del Xile postcolonial i que acaben amb un cop d’estat i la implantació d’una dictadura. Una neta que troba els diaris de la seva àvia i comença a escriure la història de la família és el motor de la trama, protagonitzada per diverses dones. Portaceli ha recordat que Allende tenia entre 34 i 35 anys quan va publicar la novel·la i és “sorprenent que una dona d’aquella edat tingués l’experiència vital de parlar el que està parlant”. En aquest sentit, la directora destaca que la història posa sobre la taula una escala de valors, que “és la que tolera que cadascú sigui com és i puguem ser feliç amb unes lleis de convivència i respecte per estar junts”. Per la seva part, Anna Maria Ricart, que ha adaptat ‘La casa de los espíritus’, ha destacat que han aconseguit reflectir bé la novel·la i ha reivindicat molt el realisme màgic, tan present a l’obra de teatre i a l’adaptació, i que ella creu que és “una altra forma de mirar”. L’obra està interpretada per Jordi Collet, Carmen Conesa, Inma Cuevas, David Fernández ‘Fabu’, Gabriela Flores, Francesc Garrido, Miranda Gas, Borja Luna, Pilar Matas, Guillermo SerranoAquesta és una nova adaptació teatral d’una obra que ja havia arribat al cinema de la mà de Billie August i als escenaris amb la dramaturga nord-americana Caridad Svich. Ara, és el torn de Carme Portaceli, qui a partir de setembre del 2021, dirigirà el TNC. Habitual del Grec Festival de Barcelona, hi ha dirigit muntatges com el Prometeu que va obrir-ne l’edició del 2010, entre molts altres. Ha obtingut nombrosos premis, com ara dos premis Max en l’edició del 2017 per ‘Només són dones’. ‘La casa de los espíritus’ és una coproducció del Grec 2020 Festival de Barcelona, el Teatro Español i el Teatre Romea.