Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Port de Barcelona, Generalitat i Foment enllesteixen un protocol “detallat” sobre els accessos viaris i ferroviaris

ACN Barcelona.-El Port de Barcelona, la Generalitat i el Ministeri de Foment i altres agències estatals enllestiran “en les properes setmanes” un protocol “detallat” per definir el full de ruta, […]

Avatar
Agències 05/04/2019

ACN Barcelona.-El Port de Barcelona, la Generalitat i el Ministeri de Foment i altres agències estatals enllestiran “en les properes setmanes” un protocol “detallat” per definir el full de ruta, el calendari i els condicionants tècnics i urbanístics que han de permetre desenvolupar els accessos viaris i ferroviaris al port de la capital catalana. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ho ha anunciat aquest divendres després de reunir-se amb la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa. Per Calvet, la signatura del document ha d’aportar la “solució definitiva” per facilitar l’accés a la infraestructura i complir d’aquesta manera amb una demanda reiterada de l’enclavament portuari. “No podem esperar”, ha assegurat el conseller.

Després de realitzar la primera visita institucional com a conseller a les instal·lacions, Calvet ha reiterat la importància econòmica del port, una “infraestructura estratègica” que està creixent amb xifres de dos dígits tant en mercaderies a granel, en contenidors com en creueristes. Unes instal·lacions que, a parer seu, s’han de “cuidar”. “No podem badar perquè hi ha altres ports al Mediterrani”, ha dit. En aquest sentit, ha assegurat que aquestes millores involucren totes les administracions. Tot i assegurar estar a l’expectativa dels resultats electorals, Calvet ha assegurat que en tot allò que fa referència al port hi ha una relació “fluïda” amb el Ministeri de Foment. És més, el titular de Territori ha avançat que el protocol que ha de definir el full de ruta per a la construcció dels accessos viaris i ferroviaris al port pot estar signat “en les pròximes setmanes”.”Hi ha hagut contactes i reunions i tenim sobre la taula la signatura d’un protocol entre l’Autoritat Portuària de Barcelona, la Generalitat, el Ministeri de Foment i algunes empreses involucrades on definirem el full de ruta, el calendari i tots els condicionants tècnics i urbanístics que ens han de permetre desenvolupar aquests accessos”, ha detallat. Calvet ha reconegut que el projecte està “molt endarrerit” i ha admès que la solució provisional “no era la més adequada” per aquest projecte que porta encallat des de 2007. El conseller ha exposat que la feina feta fins ara “ha servit per plantejar la solució definitiva” dels accessos viaris i ferroviaris, separant l’accés de la xarxa d’interès general de la de ferrocarrils, resolent així la connexió amb les actuals i les futures terminals de mercaderies. Així doncs, aquest protocol serà “el punt de partida” per reprendre els projectes tècnics i executar aquestes obres.D’altra banda, la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha celebrat la convalidació del real decret de l’estiba i l’entrada en vigor del reglament europeu de ports, “una oportunitat” per “adaptar la normativa estatal” en relació a la competitivitat entre els ports i a la flexibilització de tarifes, unes mesures que afavoririen, diu, la instal·lació barcelonina. “Hi ha molt camp per recórrer”, ha assegurat.