Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Polítiques Digitals i la UPC obren a la ciutadania formació bàsica en intel·ligència artificial amb un curs interactiu

ACN Barcelona – L’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC) i el Departament de Polítiques Digitals han obert […]

Agències 17/05/2022

ACN Barcelona – L’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC) i el Departament de Polítiques Digitals han obert a la ciutadania un curs interactiu amb formació bàsica sobre intel·ligència artificial (IA). El curs ciutadanIA, impulsat amb la Fundació i2CAT, és en català i gratuït. No és necessari tenir formació tècnica prèvia. El curs s’estructura en 10 mòduls que introdueixen conceptes sobre raonament automàtic, dades, lingüística computacional, processament de la parla, visió per computador, robòtica, sistemes intel·ligents de suport a la presa de decisions, sistemes intel·ligents distribuïts i ètica en IA. En acabar, es pot obtenir un certificat oficial.

El curs estarà disponible a partir d’aquest dimecres a través d’una plataforma d”e-learning’ creada expressament. L’objectiu és posar a l’abast de la ciutadania una eina de formació bàsica en IA per adquirir cultura general necessària per reconèixer on hi ha IA en el món actual, com per fer servir i relacionar-se amb aquesta tecnologia de forma segura, així com quin suport pot donar per millorar certes tasques del dia a dia.

La formació també permet obtenir informació necessària per prendre decisions de forma segura, com per exemple si es donen permisos o no sobre les dades personal a través de les aplicacions intel·ligents.

El disseny dels continguts del curs ha anat a càrrec de 17 professors i professores de l’IDEAI, sota la direcció de la catedràtica Karina Gibert, directora d’aquest centre de recerca. La personalització de la plataforma s’ha centralitzat des de la Fundació i2CAT i la producció dels materials interactius ha estat tasca de l’empresa eLerniam.

<strong>Elements innovadors del curs</strong>

El curs reuneix alguns elements innovadors que el diferencien d’altres iniciatives. Per exemple, que els continguts d’Intel·ligència Artificial es desenvolupen al voltant d’un relat general, centrat en la societat digital i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i en com la IA contribueix a la construcció de les ciutats digitals. Així, es combinen explicacions de mètodes i conceptes amb exemples i exercicis interactius que mostren usos de la IA emmarcats en la societat digital i els ODS.

També posa en valor l’ecosistema català d’IA, visibilitzant casos d’èxit que exemplifiquen usos reals a Catalunya dels diferents conceptes i mètodes d’IA.

Un altre element destacat és que compta amb una protagonista virtual, la Icàtia, per acompanyar els usuaris en el seu aprenentatge. Mitjançant aquesta icona, dissenyada especialment per contribuir a inspirar vocacions femenines en l’àmbit de les STEAM, es mostren diferents exemples i exercicis de l’ús de la IA en accions de la vida quotidiana.

<strong>Obtenció d’un certificat oficial</strong>

Tot i que el curs es pot seguir de forma anònima com a usuari visitant, els impulsors recomanen registrar-se a la plataforma per tal que el sistema pugui guardar la traça dels resultats dels exercicis i obtenir així un certificat oficial del curs. D’aquesta manera, es podrà obtenir una qualificació i el certificat atorgat per l’IDEAI i la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC.

L’usuari trobarà a la plataforma informació sobre com seguir el curs, avaluar els exercicis i quedarà registrada la traça de cada participant. Per facilitar l’aprenentatge, un cop puntuat l’exercici per part del sistema, s’ofereix la possibilitat que es torni a repetir tants cops com calgui fins que s’hagi après a resoldre’l correctament, i s’ofereix la possibilitat de consultar la solució correcta en temps real. El web també posa a l’abast recursos sobre la sol·licitud de certificacions que es poden gestionar des de la mateixa plataforma.