Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Podem proposa al PSOE utilitzar el model de Castella-La Manxa per desbloquejar la Llei de protecció animal

ACN Madrid – La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha proposat al PSOE utilitzar el que anomena ‘model Page’, en referència al president de Castella-La Manxa, per desbloquejar la […]

Agències 07/12/2022

ACN Madrid – La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha proposat al PSOE utilitzar el que anomena ‘model Page’, en referència al president de Castella-La Manxa, per desbloquejar la Llei de protecció animal, que es troba estancada per la negativa del PSOE d’incloure en aquesta protecció els gossos de cacera. El model de la llei autonòmica de Castella-La Manxa –aprovada el 2020- estableix que els gossos de cacera queden exclosos de l’aplicació de la norma mentre participin en activitats cinegètiques, fet que, segons Belarra, “no implica que se’ls pugui maltractar, agredir, fer patir o ser abandonats”, de manera que si es produeix aquest tipus de situacions es podria aplicar el procediment sancionador que inclou la llei.

En concret, la Llei 7/2020 de Castella-La Manxa de Benestar, Protecció i Defensa dels Animals, considera que la persona responsable dels gossos de caça no pot garantir el compliment de les obligacions de “cuidar i protegir els animals de les agressions, situacions de perill, incomoditats i molèsties que altres persones o animals els pugui ocasionar”, com tampoc “evitar les agressions o molèsties de l’animal a les persones o a altres animals, així com la producció d’un altre tipus de dany”.

Segons Podem, però, aquesta llei circumscriu l’excepció al temps en què dura la cacera, de manera que protegeix els seus drets en totes les altres facetes de la seva vida.

El ministeri de Drets Socials ha enviat una esmena transaccional basada en aquest model al Grup Socialista i a la resta de formacions del bloc d’investidura. Segons fonts de Podem, d’aquesta manera “es podria desbloquejar per fi la norma garantint la protecció animal i també que els caçadors i els socialistes vegin recollides les seves demandes”. El Ministeri ha convocat aquest dimecres una trobada amb el col·lectiu cinegètic per traslladar la proposta.

En un vídeo penjat a twitter, la ministra Belarra ha afirmat que per a Podem el model de Castella-La Manxa “no és l’ideal”, però permetria un acord per desbloquejar la llei. “Pensem que és urgent que la llei es pugui aprovar al Congrés i començar a acabar ja amb la impunitat dels maltractadors”, ha dit, i “si tots hi posem de la nostra part i fem un esforç, podrem arribar a un acord molt aviat”.