Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Podem considera “decebedor” un discurs reial que no va fer menció al periple judicial de l’anterior monarca

ACN Barcelona – El diputat al Congrés per Podem Rafa Mayoral ha considerat “decebedor” el discurs nadalenc de Felip VI, un discurs en què, ha subratllat el membre de la […]

Agències 25/12/2022

ACN Barcelona – El diputat al Congrés per Podem Rafa Mayoral ha considerat “decebedor” el discurs nadalenc de Felip VI, un discurs en què, ha subratllat el membre de la formació morada, no va fer cap esment al periple judicial de l’anterior monarca, el seu pare, Joan Carles de Borbó, ni a les “mesures preses presumptament per evitar que situacions com aquestes es tornin a produir”. Mayoral ha retret a “alguns sectors progressistes” que reclamin que el rei prengui part en la crisi institucional actual, tot remarcant que, des del punt de vista del seu partit, la institució monàrquica no té “legitimitat democràtica”, perquè “tots els poders emanen del poble i tots han d’estar sotmesos a la sobirania popular”.

Mayoral ha rebutjat la teoria que “s’ha posat en circulació en els darrers anys” segons la qual caldria que els jutges triessin els òrgans de govern dels jutges, en una clara al·lusió al bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial.

“És a dir es reclama la teoria monàrquica del govern dels jutges, pels jutges i per als jutges, fent una interpretació reaccionària de l’article de la Constitució Espanyola que diu que la justícia emana del poble i s’administra en nom del rei”.

En contraposició, ha dit, “els que creiem que la democràcia és el govern del poble, pel poble i per al poble no deixem de veure amb sorpresa la situació que viu el país en un moment com aquest”, i ha reclamat afrontar l’escenari “partint de la necessitat d’aprofundir en la democratització de l’Estat”. Mayoral ha afegit que “en aquest camí és evident que la Monarquia no jugarà cap paper útil per a les majories socials”.

El representant al Congrés de Podem també ha afirmat que “la manca de legitimitat democràtica” del rei “fa que sigui incapaç de poder complir la funció institucional d’arbitrar i moderar els poders de l’Estat”. I ha afegit: “Això només es pot fer des de la legitimitat democràtica en un moment de crisi institucional com el que estem vivint”.