Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Pippo Delbono aterra al Temporada Alta amb ‘La Gioia’, un “espectacle nostàlgic”

ACN Girona.-El director italià Pippo Delbono portarà la seva particular visió de ‘La Gioia’ (la joia) al Temporda Alta aquest dilluns 12 d’octubre al Teatre Municipal de Girona. Delbono ofereix […]

Avatar
Agències 08/10/2020

ACN Girona.-El director italià Pippo Delbono portarà la seva particular visió de ‘La Gioia’ (la joia) al Temporda Alta aquest dilluns 12 d’octubre al Teatre Municipal de Girona. Delbono ofereix “un camí” a l’espectador per entendre algunes de les emocions més extremes, des de la joia fins a la tristesa més absoluta. De fet, l’italià ha garantit que la seva producció no és humorística, sinó que és “un espectacle nostàlgic”. El muntatge parteix d’un moment molt dur que va viure el director fa uns anys. ‘La Gioia’ és un espectacle que ara també s’ha convertit en un “homenatge” a Bobó, un dels actors clau en els muntatges de Pippo Delbono i que fa pocs mesos va morir. El director ha assegurat que Bobó va ser un home molt important en la seva vida.

El festival Temporada Alta presenta aquest dilluns una de les produccions internacionals més esperades d’aquesta edició. Es tracta de ‘La Gioia’, de l’italià Pippo Delbono, i serà la primera funció a Catalunya d’aquesta producció que es va estrenar fa un parell d’anys.Delbono ha assegurat que l’obra vol mostrar “un camí” als espectadors per diferents emocions. De fet, el director creu que una persona només pot entendre l’alegria i la felicitat després de “molt de sofriment”. Per això, el director ha avançat que a ‘La Gioia’ la gent podrà veure “molt de dolor” conjuntament amb “històries d’amor”.Aquest patiment que reflexa Delbono en la seva producció prové d’un moment molt dur que va viure fa uns anys. Arran de tot aquest patiment va sorgir la idea de ‘La Gioia’. L’espectacle se situa en l’ambient d’un circ, on la majoria de la gent ho associa amb la felicitat, l’alegria i l’humor. Però al darrera dels pallassos somrient hi ha patiment i tristesa. Unes emocions que en molts casos no fa falta explicar amb paraules, sinó que es transmetran amb mirades i gestos. De fet, les obres de Delbono són característiques per poca fluïdesa del text.Un homenatge a Bobó’La Gioia’ es va estrenar ara fa un parell d’anys, quan encara hi havia Bobó dins de la companyia. Es tracta d’un dels actors que més ha participat amb Delbono i que fa uns mesos va morir. El director ha recordat que va conèixer a Bobó en un psiquiàtric el 1996. L’italià ha assegurat que li va “canviar la vida” i que després de la seva mort, ‘La Gioia’ s’ha convertit en “un homenatge a ell”. Bobó va participar en diversos projectes de Delbono, tan en produccions teatrals com cinematogràfiques. El director italià el va conèixer en uns tallers que impartia en un en un centre psiquiàtric. Era un home sordmut i analfabet, però que va “salvar” la vida de Pippo Delbono, que passava per un mal moment.De fet, Pippo Delbono sempre ha volgut comptar amb actors que provenien de circumstàncies personals difícils a la seva companyia. Per això hi ha actors amb síndrome de Down, refugiats o indigents. L’italià ha defensat que tots ells tenien “ànima” i “actitud” i ho considera com un aspecte clau a l’hora de ser actor. Segons Pippo Delbono, hi ha coses que no s’aprenen “en una acadèmia” i per això cal anar a buscar les persones que tinguin aquest talent i no la seva formació.