Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

PIMEC valora positivament les dades de l’atur però alerta d’una recuperació “més lenta” en comparació amb l’Estat

ACN Barcelona.-PIMEC ha valorat positivament les dades de l’atur de maig, ja que suposen una “recuperació” de les dinàmiques prèvies a la pandèmia. Tot i això, el secretari general de […]

Agències 02/06/2021

ACN Barcelona.-PIMEC ha valorat positivament les dades de l’atur de maig, ja que suposen una “recuperació” de les dinàmiques prèvies a la pandèmia. Tot i això, el secretari general de la confederació, Josep Ginesta, ha alertat d’una recuperació “més lenta” de l’economia catalana en relació amb altres països de la Unió Europea i, especialment, en comparació amb la mitjana estatal. Davant aquesta situació, la patronal ha reclamat “mesures immediates i urgents” destinades a recuperar el teixit productiu. Entre aquestes, PIMEC ha proposat eliminar les restriccions a l’activitat per permetre reactivar l’economia, accelerar l’arribada de les ajudes directes a les empreses i aplicar reformes “estructurals” en el mercat de treball.

La patronal de la petita i mitjana empresa ha constatat una “recuperació positiva” del mercat de treball al maig. L’atur registrat ha tancat el cinquè mes de l’any amb 15.368 desocupats menys, un 3,1% menys en comparació amb el mes anterior. En relació amb el mateix període de fa un any, l’atur registrat s’ha reduït en 1.332 persones, un 0,3% menys. “És una recuperació molt petita respecte als creixements interanuals de la pandèmia i és una recuperació molt petita amb relació a la mitjana de l’Estat, del 2%”, ha alertat el secretari general de la patronal. Per la seva banda, el nombre d’afiliats a la Seguretat Social ha augmentat en 37.000 persones respecte a l’abril, un 1,1% més, i en 120.000 en comparació amb el mateix període de fa un any, gairebé un 2,6% més en termes anuals. Tot i això, aquest creixement també és menor al registrat en el conjunt de l’Estat. El secretari general de la patronal també ha alertat que les dades d’afiliació a darrer dia de mes continuen sent pitjors que les registrades el febrer de 2020. “No podem parlar encara d’una recuperació en l’afiliació a la Seguretat Social”, ha lamentat. En concret, maig ha tancat amb 10.000 afiliats menys respecte als nivells previs a la pandèmia. PIMEC estima que actualment hi ha encara 120.000 persones i prop de 28.000 empreses afectades per l’impacte de la pandèmia a Catalunya. Tot i això, la patronal també ha ressaltat l’increment de la contractació, de gairebé un 11% en termes mensuals i d’un 106% en comparació amb el mateix període de l’any passat. La patronal ha advertit també de l’increment de l’atur de llargada durada. Aquesta tipologia d’atur afecta el 60,1% de les persones que no tenen feina, un increment de sis punts respecte al mes anterior. Aquestes persones tenen una taxa de permanència del 94,5%, deu punts superior a la mitjana en col·lectius d’aturats que no són de llarga durada. Davant aquesta situació, la confederació ha reclamat al nou Govern destinar recursos per a la recuperació del teixit productiu i revertir la “lenta recuperació” del mercat de treball. En concret, Ginesta ha demanat eliminar les restriccions a l’activitat i permetre una recuperació de l’activitat econòmica garantint també la seguretat de les persones. Així mateix, ha reclamat accelerar l’arribada de les ajudes directes a les empreses. En tercer lloc, el secretari general de la patronal ha proposat implementar un conjunt de reformes, tant en l’àmbit de les infraestructures com en el mercat de treball. En aquest sentit, Ginesta ha demanat no fer reformes laborals “petites, estètiques o de postureig”, sinó reformes “estructurals” per agilitar les polítiques actives d’ocupació i donar incentius a la contractació.