Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

PIMEC reclama una reforma tributària que elimini la “inseguretat jurídica” i tingui en compte les pimes

ACN Barcelona.-PIMEC ha reclamat una reforma tributària orientada a eliminar la “inseguretat jurídica” que genera un important nombre de litigis entre els contribuents i l’administració, així com per acabar amb […]

Avatar
Agències 21/07/2021

ACN Barcelona.-PIMEC ha reclamat una reforma tributària orientada a eliminar la “inseguretat jurídica” que genera un important nombre de litigis entre els contribuents i l’administració, així com per acabar amb la percepció per part dels contribuents que el sistema tributari és “injust, desproporcionat i desconeixedor de la realitat empresarial”. La patronal ha presentat aquest dimecres un seguit de propostes al comitè d’experts per a la reforma del sistema tributari, on planteja reduir els costos tributaris indirectes dels contribuents derivats de la quantitat d’informació demandada per l’Agència Tributària. La confederació també ha proposat simplificar la tributació de rendes i beneficis de l’IRPF dels empresaris individuals, professionals i autònoms.

Així mateix, ha plantejat evitar l’ús de societats mercantils per motius exclusivament fiscals i tributar pels ingressos reals de l’empresari o el professional, facilitant la deducció fiscal de despeses de difícil justificació a través de ‘forfaits’.A més, ha posat de manifest la necessitat d’establir règims tributaris en els primers anys d’activitat amb la finalitat de fomentar la creació i continuïtat de noves empreses i la importància de fomentar la reinversió dels beneficis de l’empresa i de facilitar l’assumpció de costos administratius derivats del compliment de les obligacions tributàries. L’entitat també ha reclamat configurar l’impost de societats respectant els límits de la “capacitat econòmica, proporcionalitat i equitat”, tant pel que fa al deute tributari, com pel que fa al compliment de les obligacions formals. En aquest sentit, també ha reclamat configurar els paràmetres a partir de la definició que fa la Unió Europea de les microempreses i les petites i mitjanes empreses. Amb relació a altres figures impositives, la patronal ha presentat propostes per reformar l’impost sobre les activitats econòmiques, l’impost sobre patrimoni i l’impost sobre successions i donacions. El document presentat per PIMEC també inclou propostes més generals orientades a establir un nou model tributari “més cooperatiu i no tan coercitiu”. En concret, la patronal plantejar institucionalitzar la relació entre el contribuent i l’administració per evitar diferències interpretatives, establir un sistema de compensació tributària i minimitzar les obligacions formals per al col·lectiu de microempreses i pimes. La confederació també considera necessari un reconeixement legal de l’error acceptable per a aquells contribuents que compleixen regularment amb les seves obligacions fiscals i ha assegurat que és necessari facilitar els ajornaments i els fraccionaments per a microempreses i pimes, així com una proporcionalitat en la sol·licitud de documentació en els procediments de comprovació.