Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

PIMEC quantifica en 700 MEUR el cost de perdre els cultius a l’Urgell i avisa que estem davant d’una “crisi alimentària”

|

- Publicitat -

ACN Deltebre – PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) comença a posar xifres a l’impacte de la sequera en el sector primari. L’afectació és de fins als 160 MEUR al Segrià, la Segarra, les Garrigues i el canal d’Urgell – pèrdues per fruit -, però si la falta d’aigua mata els arbres i el cultiu, les pèrdues superaran els 700 MEUR només a la zona de l’Urgell. Des de la patronal reconeixen que en la gestió de l’actual sequera “es va tard”, critiquen la falta de planificació després de 23 mesos sense pluges i qüestionen els desembassaments per fer llum o les pèrdues dels pantans (del 25%). PIMEC pressiona perquè es faci una planificació a llarg termini davant “una crisi alimentària i social” que pot ser un punt de no retorn a les zones rurals.

El president de PIMEC a Tarragona, Jordi Ciuraneta, ha demanat que aquesta crisi de l’aigua no pot enfrontar sectors i territori i que les administracions s’han de posar a treballar per donar solucions “a tots”. La patronal està presentant per tots els territoris el seu manifest ‘Economia, aigua i futur’, de manera que tots els seus associats (150.000) contribueixin i pressionin per “crear aquesta reflexió” sobre com caldrà gestionar l’aigua en el futur. “Avui ja hem fet tard i segurament és irreversible, a no ser que plogui”, ha reconegut Ciuraneta. Aquest dimarts s’ha fet a la biblioteca de Deltebre (Baix Ebre).

Publicitat

L’entitat demana “preveure, organitzar i treballar” per evitar situacions com l’actual i “aprofitar aquesta crisi, que serà alimentària i social, per generar oportunitats”. Ciuraneta ha alertat que el sector primari i tota la resta d’activitats econòmiques “arribem al precipici” i cal “començar a fer les coses diferents”. A les administracions se’ls ha reclamat que “vagin més enllà de gestionar normatives” perquè el país ha de decidir “quin projecte territorial i agroalimentari defensa”, si vol “un model de territori viu o sense ningú, amb territoris despoblats, erms, sense gestió i sense qui produeixi aliments per a les ciutats – actualment, l’abastiment alimentari a Catalunya ja és del 40% -.

PIMEC també remarca que s’han de corregir aspectes com la pèrdua del recurs. “Si haguessin aconseguit reduir les pèrdues dels pantans que els tècnics situen al 25%, Sau estaria ple. És molt gràfic”, apunta el president de l’entitat a Tarragona. També es qüestiona que amb la incertesa que genera la sequera a les Terres de l’Ebre, s’hagin fet desembassaments a l’Ebre “per generar energia barata” o que es porti aigua del Segre a Mequinensa per afavorir la nuclear d’Ascó. “Des de les pimes, d’aquestes coses creiem que n’hem de parlar”, ha defensat Ciuraneta.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió