Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

PIMEC lamenta la reducció d’ocupació per la crisi a Ucraïna i la pèrdua de gent “disposada a treballar”

ACN Barcelona – PIMEC lamenta la reducció d’ocupació per la crisi a Ucraïna i la pèrdua de gent “disposada a treballar”. El secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, i la […]

Agències 28/04/2022

ACN Barcelona – PIMEC lamenta la reducció d’ocupació per la crisi a Ucraïna i la pèrdua de gent “disposada a treballar”. El secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, i la directora de l’Àrea de Treball de la patronal, Sílvia Miró, han fet aquest migdia una valoració de les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), que adverteix de la pèrdua de 42.000 persones de la població activa. Aquesta caiguda, alerten, acaba generant un problema estructural en el mercat de treball: “difícilment podem progressar com a país i generar riquesa si tenim vacants que no podem cobrir”.

En termes d’ocupació, a Catalunya hi ha 40.800 ocupats menys que al trimestre anterior, una taxa d’ocupació del 54,38% que estimen “relativament baixa” en comparació amb el total de població. En termes absoluts, Catalunya és la comunitat autònoma en la que hi ha hagut una pèrdua més alta d’ocupats i la tercera en taxa relativa. Aquesta pèrdua de llocs l’atribueixen a les “microcrisis” que estan tenint impacte en l’economia catalana i a l’increment de persones que reben prestacions i ajuts.

Per sectors, l’ocupació ha caigut en tots els sectors menys al de la construcció. A nivell interanual, tot i tenir una pèrdua de 6.600 persones respecte l’any anterior però té un guany d’ocupació en aquest trimestre de 11.800 ocupats més. 

PIMEC no veu un traspàs entre la contractació indefinida i ocupació temporal. Hi ha 23.900 assaliariats menys a Catalunya, la pèrdua de l’1% de contractats indefinidament i 5.500 menys contractats temporalment. 

<strong>Segueix la corba a la baixa en el teletreball</strong>

A Catalunya es redueix el teletreball de manera sostinguda en relació al tercer trimestre del 2020. Del 18,5% de persones que feien teletreball habitualment (més de la meitat dels dies laborables) s’ha passat al 8,8%. El teletreball ocasional recull una part de les persones que deixen de fer teletreball total i s’incrementa el nombre de persones que no teletreballen gairebé dos punts i mig. Aquesta recuperació progressiva de la presencialitat l’han valorat com una “oportunitat perduda” de “reequilibrar territorialment el país i reduir emissions”.

Pel que fa a les persones a l’atur durant més de 12 mesos, PIMEC assegura que es mantenen unes dades “alarmants”. Hi ha 164.300 persones a Catalunya, un 41,7% de les persones aturades, que porten més d’un any buscant feina: “hem de fer-hi alguna cosa”, afegeixen. Espanya representa el 30% de persones en situació d’atur durant més de 24 mesos de la Unió Europea.