Edició 1780

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de juny del 2023
Edició 1780

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de juny del 2023

Pimec denuncia que 7 de cada 10 d’empreses que opta als fons Next Generation encara no ha cobrat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Pimec ha demanat que s’acceleri l’execució dels Next Generation per assegurar que els recursos arribin a l’economia productiva i, especialment, a les petites i mitjanes empreses. Segons una enquesta publicada per la patronal, un 72% d’empreses que ha optat als ajuts dels fons europeus encara no ha cobrat encara que l’execució s’ha accelerat en els últims mesos, tant per part de l’Estat com de la Generalitat. Les companyies catalanes preguntades suspenen les administracions a l’hora de valorar la de la tramitació dels fons. Per això, l’organització empresarial ha proposat crear el Perte territorial, una nova figura de projecte tractor adaptat adaptades a la realitat de cada comunitat autònoma i que “garanteixi” la participació de pimes.

En aquest sentit, Pimec proposa destinar el pressupost no utilitzat encara a convocatòries de projectes sectorials amb impacte local, introduint la figura del projecte tractor territorial.

Publicitat

Les empreses es mostren preocupades per la incertesa sobre la data de cobrament i l’absència de bestreta o avançament dels ajuts, detalla l’informe de la patronal. Entre el 28% d’empreses que sí que ha rebut els ajuts, el 75% ha hagut d’esperar nou mesos després de tramitar els documents.

Per això, Pimec ha demanat una millor col·laboració publicoprivada en el desplegament dels fons per revertir “el desencís de les pimes” amb el procés. L’enquesta constata que el 55,2% de les companyies ha demanat algun tipus d’ajut públic i determina que les principals prioritats pel teixit productiu són la digitalització (70%) i l’eficiència i l’estalvi energètic (36%).

L’organització empresarial que dirigeix Antoni Cañete ha posat com a exemple de programa ben dissenyat el ‘Kit Digital’, un projecte que creuen que va ser dissenyat tenint en compte les empreses de menor dimensió.

El format majoritari dels ajuts és en forma de subvenció (92,4%), a molta distància del crèdit o el préstec bonificat (7,1%).

De l’informe també se’n desprèn que hi ha un alt desconeixement de la procedència dels fons, concretament el 27,2% desconeix si l’ajut rebut formava part dels Next Generation o no.  De les empreses que ha sol·licitat ajut, el 67,2% ho ha fet en relació amb el Kit Digital i el 24,2% en relació amb l’autoconsum energètic-plaques fotovoltaiques.

En relació amb les empreses que no han sol·licitat cap ajut, un 52,8% no ho ha fet per desconeixement, un 41% per la dificultat de complir els requisits, un 30,4% pel volum de burocràcia i un 16,8% per la manca de personal especialitzat per a la tramitació.  “Comptem amb les mateixes eines i recursos amb què es gestionaven els programes de cohesió europeus, per això podem preveure que segurament hi ha problemes d’execució, perquè ara el volum de recursos és sis vegades superior”, ha lamentat el director de l’Àrea d’Economia i Empresa de Pimec, Carles Mas.

La percepció de les pimes és que les grans beneficiàries dels fons europeus són les grans companyies (69%), seguides de les administracions públiques (50%).

Catalunya té assignats 5.000 milions d’euros dels 42.000 totals, amb la previsió que encara arribin 8.300 més. “Continuem esperant el 60% dels fons europeus de la primera fase; estem a la meitat del camí i, per això, volem encarar el pròxim cicle, que és tan gran com el primer, amb garanties que aquests recursos siguin eficients”, ha conclòs el director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió