Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

PIMEC avisa que una pròrroga dels pressupostos seria “un absolut desastre”

ACN Barcelona – PIMEC ha avisat aquest dijous que si no hi ha un acord per als pressupostos del 2023 i s’han de prorrogar els comptes serà “un absolut desastre”. […]

Agències 26/01/2023

ACN Barcelona – PIMEC ha avisat aquest dijous que si no hi ha un acord per als pressupostos del 2023 i s’han de prorrogar els comptes serà “un absolut desastre”. En una roda de premsa per valorar les dades de l’EPA, el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, ha afirmat que seria “inexplicable” que les forces polítiques del Parlament no aconsegueixin segellar un pacte per uns comptes que considera imprescindibles per fer front a les “incerteses de l’economia”. De fet, segons Ginesta, l’augment de l’atur i la caiguda de l’ocupació “corroboren” que cada dia que passa sense pressupostos és una “oportunitat perduda”. “La situació exigeix que es puguin prendre decisions perquè l’alentiment econòmic no empitjori”, ha remarcat.

Ginesta ha fet una crida a “deixar de costat les diferències puntuals” entre els partits polítics i prioritzar “l’interès comú i el progrés del país”.

El secretari general de PIMEC ha destacat que amb una pròrroga pressupostària “el marge i la capacitat de desplegar polítiques s’empetiteix”. “És un absolut desastre no tenir pressupostos”, ha avisat.

Ginesta ha reconegut “l’esforç” dels partits polítics per assolir un pacte, però ha dit que amb això no n’hi ha prou. “Necessitem resultats, les pimes necessiten resultats. Si pot ser avui, que no esperin a demà”, ha insistit.

<strong>Dades de l’EPA</strong>

Ginesta ha expressat preocupació per la pèrdua d’ocupats que mostren les dades de l’EPA del quart trimestre del 2022, especialment pel que fa als autònoms. En aquest sentit, ha advertit que hi ha 20.100 treballadors per compte propi menys que fa un any, una reducció quatre vegades més gran que la que es percep entre els assalariats.

El secretari general de PIMEC ha recordat que el 85% del teixit productiu a Catalunya són microempreses –formades, per exemple, per un sol autònom- i que el seu empitjorament és un indicador més de la davallada econòmica.

Ginesta ha tornat a lamentar la pèrdua un trimestre més de població activa, que baixa fins i tot respecte al tancament del 2021, un moment en què hi havia restriccions per la covid-19.

La directora de Treball de PIMEC, Sílvia Andreu, també s’ha referit a l’augment de les llars on tots els membres són a l’atur (136.300), així com també la reducció de les famílies on tots treballen, que han baixat en 12.600 fins als 1,9 milions.