Dilluns, 18 de gener de 2021 - Edició 907
La República

PIMEC alerta que la volatilitat del mercat elèctric serà cada cop més elevada si no es prenen mesures

ACN Barcelona.-La Comissió d’Energia de PIMEC ha alertat que la volatilitat del mercat elèctric serà cada cop més elevada si no es prenen mesures. Per aquest motiu, la patronal ha […]

Avatar
Agències 12/01/2021

ACN Barcelona.-La Comissió d’Energia de PIMEC ha alertat que la volatilitat del mercat elèctric serà cada cop més elevada si no es prenen mesures. Per aquest motiu, la patronal ha proposat treure del mercat OMIE la generació procedent de nuclears i hidràuliques a través d’una reglamentació que les obligui a oferir la seva producció a través de PPAs a totes les comercialitzadores. Així mateix, ha reclamat revisar la quantitat de reserva de gas disponible que han de tenir les empreses elèctriques i de gas.

La confederació ha assegurat que la major penetració d’energia renovable provoca que, quan hi ha un excés de generació amb sol o vent, el preu pressioni avall. Per contra, quan el consum és molt elevat i no hi ha recurs de sol ni vent, la generació ha de ser en major mesura amb cicles combinats de gas, cosa que encareix notablement la generació per ser en centrals que treballen molt poques hores a l’any. Aquestes, a més, no poden tenir prou gas a preu raonable per fer front a aquesta situació.En aquest sentit, la confederació ha advertit que si la generació renovable trenca el mercat cap avall cada vegada que hi ha molt recurs de sol o de vent, serà impossible rendibilitzar les centrals, provocant el seu tancament o la venda a tercers. Si la generació durant els períodes de renovables escasses provoca sovint preus molt elevats, els grans beneficiats seran les centrals amb costos baixos, com la tecnologia nuclear o la hidràulica. Davant aquesta situació, la patronal ha proposat retirar bona part de la generació d’energia nuclear del mercat diari a través de PPAs i deixar que el mercat marqui preus per donar senyals, però que no afecti de ple al consumidor amb les variacions. Pel que fa a la gran hidràulica, PIMEC ha proposat deixar la gestió a l’operador de la xarxa elèctrica per minimitzar els preus de mercat i optimitzar l’equilibri entre generació i demanda. La patronal ha demanat assegurar que totes les comercialitzadores d’energia tinguin les mateixes oportunitats en fer PPAs en totes les tecnologies disponibles al mercat. “Cal reglamentar que totes les tecnologies de generació elèctrica, a partir d’una potència determinada, per exemple 100 MW, posin a disposició de les comercialitzadores l’accés a PPAs per fer el mercat més just”, ha manifestat.

Relacionats