Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Pere Portabella i el projecte Sàpiens del Vi, premis honorífics del festival Most 2020

ACN Vilafranca del Penedès.-El cineasta Pere Portabella i el projecte Sàpiens del Vi rebran els premis honorífics del Most Festival Internacional del Cinema del Vi 2020, que se celebrarà el […]

Avatar
Agències 30/09/2020

ACN Vilafranca del Penedès.-El cineasta Pere Portabella i el projecte Sàpiens del Vi rebran els premis honorífics del Most Festival Internacional del Cinema del Vi 2020, que se celebrarà el proper mes de novembre al Penedès i al Priorat. L’organització ha anunciat aquest dimecres que vol reconèixer la “destacada contribució a la cinematografia catalana” de Portabella, així com la tasca en divulgar la cultura del vi en el cas de la iniciativa de Ferran Adrià i Ferran Centelles. En paral·lel, el festival ha avançat els primers noms dels 41 títols que competiran a la secció collita, amb obres procedents d’arreu del món, mentre està enllestint el programa d’activitats paral·leles als passis. Uns actes que formaran part de la nova Setmana del Vi impulsada per l’INCAVI.

De Pere Portabella, l’organització del Most en destaca la “llarga trajectòria marcada per l’experimentació fílmica més suggerent i compromesa a nivell ideològic”. Assenyala així el “desafiament a la censura” que van suposar pel·lícules produïdes per ell com ‘Los golfos’ (Carlos Saura) o ‘Viridiana’ (Luis Buñuel). Al mateix temps, el festival recorda que als anys 60 Portabella va ser un dels màxims exponents de l’Escola de Barcelona. ‘Pont de Varsòvia’, ‘¡Hay motivo!’ o ‘El silenci abans de Bach’ són altres títols seus que el Most vol posar ara en valor.Pel que fa al projecte Sàpiens del Vi, de Ferran Adrià i Ferran Centelles, l’organització del festival justifica el Premi Honorífic pel fet de ser un “instrument de divulgació únic en la cultura del vi”. El Most recorda que es tracta d’una iniciativa sorgida de la Bullipèdia, i destaca que té com a objectiu reunir les aportacions d’experts per comprendre l’univers vinícola i el paper que juga en la gastronomia.Primers noms de la Secció CollitaCoincidint amb l’anunci dels premis honorífics, el Most ha revelat també els primers set noms dels 41 films que competiran a la Secció Collita durant els dies que el festival serà a Vilafranca del Penedès, del 5 al 15 de novembre.Així, ha avançat que es projectaran les pel·lícules i documentals ‘Legado italiano’ (Brasil, 2019), ‘A Wonderful Kingdom’ (Estats Units i Portugal, 2018), ‘L’Âge d’or’ (França, 2020), ‘Vignes dans le rouge’ (França, 2020), ‘From The Vine’ (Itàlia i Estats Units, 2019), ‘Envino Veritas: Galicia del terroir al natural’ (Espanya, 2020) i ‘Wine Masters: Penedès, Spain’ (Països Baixos, 2020).En paral·lel a les projeccions, l’organització està acabant de perfilar el programa d’activitats que complementaran la 10a edició del Most. La intenció, remarquen, és contribuir a la promoció del vi català després dels estralls econòmics que ha viscut el sector arran de la pandèmia de la covid-19. Per això, destaquen, inclouran totes les activitats a la Setmana del Vi català anunciada recentment per l’INCAVI.