Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

Pere Aragonès signa la Llei de creació del Lluçanès, la 43a comarca de Catalunya: “No és romanticisme és cohesió social”

|

- Publicitat -

ACN Lluçà – Dia històric al Lluçanès. Aquest dimecres s’ha fet la signatura de la Llei de creació de la nova comarca, la 43a de Catalunya, en un acte protocol·lari al claustre romànic del monestir de Santa Maria de Lluçà. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que la nova comarca respon a un sentiment de pertinença: “No és qüestió de romanticisme, sinó de cohesió social”. La signatura arriba una setmana després que el Parlament donés el vistiplau a aquesta llarga reivindicació. Aragonès s’ha reunit abans amb els alcaldes del Lluçanès, a Prats, la capital de la nova comarca. Des de la plataforma El Lluçanès és comarca, la seva portaveu, Eva Boixadé, ha lamentat que no tots els municipis en formin part¡: “Ja us trobem a faltar”.

El monestir de Santa Maria de Lluçà és on, ara fa 20 anys, es va signar el Manifest pel Lluçanès i ha estat l’emplaçament escollit per a la signatura de la creació de la nova comarca, una llarga reivindicació del territori.

Publicitat

L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la vicepresidenta, Laura Vilagrà. En el seu discurs, Aragonès ha defensat la rellevància del dia pel fet que, per fi, s’hagi fet realitat. “Quan els impossibles esdevenen possibles. Una lliçó del Lluçanès”, ha subratllat. Per Aragonès, la comarca obre noves oportunitats: “Tindreu més eines, més capacitat per donar respostes a les necessitats de la ciutadania. És un pas molt important per allò que necessitem: una administració capaç de fer la vida més fàcil als ciutadans”, ha afegit.

De moment, el Lluçanès el formen nou municipis. Hi queden fora Sant Boi, Sant Bartomeu, Merlès i Sant Agustí. Després, Sant Feliu Sasserra, que està inclòs en l’òrgan transitori per la Mancomunitat, té de temps quatre anys per acabar de decidir-se.

Des del Consorci del Lluçanès i la plataforma El Lluçanès és comarca s’ha lamentat que, no hi siguin tots els pobles, però han entomat el repte de fer-la prou atractiva perquè s’hi vulguin sumar. “Ho hem d’entomar sense retrets, mirant de sumar més municipis. Tenim feina per intentar integrar tots els pobles. Tothom entén el Lluçanès tal com és i no com els nou municipis que finalment ha quedat”, ha subratllat el president del Consorci del Lluçanès i alcalde d’Oristà, Marc Sucarrats.

De la seva banda, la portaveu de la plataforma El Lluçanès és comarca, Eva Boixadé, ha valorat l’esforç i la perseverança i la implicació des d’un bon inici de la majoria d’ajuntaments en el procés. Ha lamentat que no hi siguin tots i “els entrebancs polítics i econòmics” del procés, que l’han fet dilatar.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió