Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Pèrdua de confiança del ple o sortida del grup parlamentari: els motius del PSC per destituir membres de la Mesa

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El PSC-Units ha registrat aquest dimarts a les 10.00 hores una proposició de llei de reforma del reglament del Parlament que incorpora mecanismes per destituir membres de la Mesa de la cambra. La proposta dels socialistes preveu que el ple del Parlament pugui deposar el president de la cambra o qualsevol altre membre de la Mesa per pèrdua de confiança de la majoria o bé perquè hagi sortit del grup parlamentari pel qual va ser escollit diputat. La pèrdua del càrrec, però, no implica la retirada de l’escó.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, va anunciar en un acte dilluns que impulsarien aquesta iniciativa i han estat els diputats Ferran Pedret –secretari de la Mesa– i Alícia Romero –portaveu parlamentària– qui l’han portada al registre. En declaracions a la premsa, Romero ha especificat que la reforma no la fan “per una persona en concret” sinó “perquè realment hi ha una llacuna en el reglament en relació a l’elecció dels membres de la Mesa i la seva destitució”. Tot i això, creu que “és oportuna en aquest moment” perquè podria “resoldre” la situació oberta pel cas de la líder de Junts, Laura Borràs, suspesa com a diputada i, per tant, com a presidenta de la cambra.

Publicitat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar dijous Borràs a quatre anys i mig de presó i a tretze d’inhabilitació pel fraccionament de contractes a favor d’un conegut quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La sentència la considera autora d’un delicte de prevaricació administrativa i d’un delicte continuat de falsedat en document oficial, a més d’inductora d’un delicte continuat de falsedat en document mercantil.

Segons el text, el supòsit de la pèrdua de confiança –és a dir, de rebre el vot en contra de la majoria de l’òrgan– l’hauran de plantejar almenys dos grups parlamentaris o una cinquena part dels membres del ple o comissió i s’haurà de substanciar obligatòriament en el primer ple o comissió que se celebri després de la seva admissió a tràmit. Així, els socialistes volen “cobrir tots els supòsits” pels quals es podria voler deposar un càrrec a la Mesa, com un canvi “de jaqueta” o per voler solucionar la situació de Borràs. De fet, Romero ha indicat que “un cop s’aprovés”, prendrien “la iniciativa” per activar la destitució de la presidenta de Junts.

La Mesa veurà previsiblement la setmana vinent la proposta dels socialistes i la Junta de Portaveus, si així ho acorda, podria decidir que es debati i voti al proper ple, que s’ha de celebrar del 18 al 20 d’abril. El PSC-Units confia convèncer prou grups parlamentaris per tramitar-la aviat i admet que en necessita algun “dels grans”, en referència a ERC o Junts. Fins i tot es podria tramitar per lectura única, que és com ho volen fer els socialistes, com ja va passar amb una reforma del reglament de l’any 2011.

El mecanisme pel qual el ple pot destituir un membre de la Mesa està inspirat en reglaments d’altres parlaments autonòmics, com ha reconegut Pedret davant dels mitjans. La iniciativa registrada, però, incorpora altres supòsits de pèrdua del càrrec: la pèrdua de la condició de diputat i la renúncia expressa. A més, deixa per escrit els motius i procediment de cessament dels membres de les meses de les comissions, que són els mateixos que en el cas de la Mesa del Parlament. En ambdós casos, la destitució anirà seguida d’una votació per escollir el càrrec vacant.

Pedret ha assenyalat que “és estrany” que el reglament tingui “mecanismes previstos perquè la cambra legislativa expressi la seva pèrdua de confiança en el poder executiu i, en canvi, no tingui cap mecanisme previst per remoure el propi òrtan de govern de la cambra”. El diputat també ha explicat que el procediment que proposen esquiva passar per la ponència de reforma del reglament que hi ha en marxa a la cambra des de fa diverses legislatures.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió