Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Pep Tosar presenta el retrat íntim sobre Fernando Pessoa amb ‘El fingidor’ al Teatre Romea

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Teatre Romea ha presentat el retrat íntim sobre el poeta portuguès Fernando Pessoa ‘El fingidor’ dirigit i interpretat per Pep Tosar. L’espectacle multidisciplinar compta amb Elisabet Raspall en el piano, Joana Gomila en la veu i el sintetitzador i Griselda Juncà i Tomeu Amer (Hotel Iocandi) en performance de circ. L’obra presenta detalls íntims de la vida de Pessoa i les connexions entre el seu periple existencial i la seva obra. Així, la producció amb dramatúrgia de Tosar i Evelyn Arévalo, vol homenatjar el poeta i fer comprendre els seus propòsits literaris. Tosar ha incorporat el circ en l’espectacle com a metàfora del cosmos d’heterònims de l’autor. El muntatge s’estrena aquest dijous i es podrà veure durant tres setmanes.

En roda de premsa, el director artístic del Teatre Romea, Josep Maria Pou, ha explicat que ‘El fingidor’ és una espectacle “conceptual” i “molt visual” amb l’estil personal de Tosar. “La producció defensa amb tenacitat el gènere que ell ha creat d’agafar l’ànima d’un autor determinat i la seva obra i convertir-ho en un espectacle”, ha declarat Pou. L’homenatge a l’autor que centra l’espectacle, busca posar llum en un moment de la vida del poeta que lliga amb un context actual que interpel·la a l’espectador.

Publicitat

De fet, després d’haver fet el mateix amb noms com Federico García Lorca o amb Vicent Andrés i Estellés, Tosar ha tornat a homenatjar un poeta amb un espectacle de creació que aglutina diversitat de famílies de les arts escèniques dalt de l’escenari.  

La de Pessoa és una figura “enigmàtica” i “gairebé líquida” que s’escapa de les mans de la ciutadania. Per això, la producció del Teatre Principal de Palma, Festival Grec de Barcelona i Oblideu-vos de nosaltres vol mostrar el periple vital de Pessoa i mostrar vessants menys conegudes com el seu particular sentit de l’humor.

L’aparició de circ en l’espectacle respon a la metàfora que el desafiament de la gravetat que exerceixen els acròbates “té alguna cosa a veure” amb el cosmos d’heterònims de Pessoa. “És el poeta de la despersonalització, és com una sorra que s’escapa dels dits en intentar-lo comprendre bé”, ha comentat Tosar.

A diferència del teatre de text més convencional on l’assaig i el treball del director és essencial, el procés de construcció de ‘El fingidor’ va arrencar fa uns set anys i ha elaborat un guió que representa el 80% de la feina. “Ens dediquem durant mesos a penetrar en la biografia del poeta”, ha exposat Tosar.

L’equip ha realitzat una àmplia tasca de documentació amb la realització de diversitat d’entrevistes a persones de l’entorn de l’autor, com una neboda, que apareixen reproduïdes en l’espectacle. Aquesta part documental ha ajudat a construir la narrativa de l’espectacle.

Amb el guió fet, s’ha preparat una selecció musical “que tingui a veure amb el clima que es busca” i s’ha assajat durant 15 dies. “Quan fem el primer assaig això ja es veu que camina. Només s’ha d’anar polint i familiaritzant”, ha exposat el director i intèrpret. La selecció musical “molt per guitarra però que s’ha adaptat molt bé al piano” és un repertori del director “molt eclèctic i divers”.

El director de l’espectacle ha concretat que s’explicarà quina relació hi ha entre les anades i vingudes de Pessoa a Durban (Sud Àfrica) que suposaven viatges de 30 dies i el ‘Llibre del desassossec’. També ha reivindicat que l’obra és accessible tant per la gent que coneix el poeta com per la que la descobreixi. “Si fem un discurs només acadèmic i intel·lectual no hi haurà qui l’aguanti”, ha sentenciat.

D’altra banda, Tosar ha explicat que en diverses ocasions se li ha proposat realitzar un espectacle sobre Gabriel Ferrater però que no ha valorat fer-ho. Sí que ha deixat clar que li interessa fer una producció sobre Miguel Hernández, una proposta que ha interessat a Josep Maria Pou. 

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió