Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

PDeCAT i PNB firmen una declaració que advoca pel diàleg com a “única via” pels processos de Catalunya i Euskadi

ACN Barcelona.-Els presidents dels PDeCAT i PNB, David Bonvehí i Andoni Ortuzar -respectivament-, han firmat una declaració que advoca pel diàleg com a “única via” per resoldre els “problemes polítics” […]

Avatar
Agències 09/04/2019

ACN Barcelona.-Els presidents dels PDeCAT i PNB, David Bonvehí i Andoni Ortuzar -respectivament-, han firmat una declaració que advoca pel diàleg com a “única via” per resoldre els “problemes polítics” de Catalunya i Euskadi amb l’Estat. Segons un comunicat d’aquest dimarts al matí, les dues formacions nacionalistes han formalitzat a Bilbao un acord de col·laboració per treballar de forma conjunta pel diàleg, a partir d’una declaració que “reforça la cooperació” de les dues formacions en l’àmbit institucional. Així, PDeCAT i PNB promouran un debat sobre l’encaix de les nacions sense estat a Europa.

Els dos partits també fan una doble crida a les institucions espanyoles “perquè obrin les portes d’un diàleg resolutiu”, així com a les institucions de la Unió Europea “perquè acompanyin adequadament aquest procés”. “Fer-se el sord a les legítimes aspiracions sobiranistes d’una gran majoria de les societats catalana i basca o recórrer sistemàticament a la judicialització i criminalització del que pensa diferent només aconsegueix agreujar encara més el problema, a més de provocar frustració social”, reflecteix l’acord.El pacte se centra en el sí del Parlament Europeu i les seves institucions, on les dues formacions nacionalistes volen “promoure un debat sobre l’encaix de les nacions sense estat” i avançar “en el reconeixement de les nacions basca i catalana i en el seu dret d’autodeterminació”. El PNB i el PDeCAT es reconeixen com a partits “profundament europeistes” i consideren que el lema de la UE “units en la diversitat”, conjuga amb el repte que tenen.