Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Passola nega amenaces als directors de l’Escola d’Escriptura

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La presidenta de l’Ateneu Barcelonès, Isona Passola, ha negat que hagi amenaçat als directors de l’Escola d’Escriptura, Pau Pérez i Lluís Martí, sinó que els hi va traslladar “un acord de la Junta Directiva per regularitzar la relació econòmica entre l’Ateneu i la seva Societat Mercantil Escola d’Escriptura”, segons han explicat a l’ACN fonts de l’Ateneu. Així ha replicat Passola a l’Escola d’Escriptura, que ha denunciat “amenaces” als directors si no aplicaven un paquet mesures com cobrar 18 euros al mes a l’alumnat dels cursos virtuals. La Junta Directiva de l’Ateneu va lamentar la falta de diàleg de l’Escola per discutir les seves reivindicacions en una carta enviada dijous als professors de l’Escola i a tots els socis de l’Ateneu.

Des de la Junta Directiva han explicat que s’han programat sessions informatives per la propera setmana i esperen que “es respectin els processos interns de comunicació i que es pugui donar veu als socis”.

Publicitat

En aquesta carta enviada dijous, la Junta Directiva de l’Ateneu va traslladar als professors de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès que estiguin en procés de constitució d’un comitè d’empresa per tenir “una interlocució clara, positiva i directa” amb tots ells. “Volem escoltar totes les vostres reivindicacions”.

La Junta Directiva de l’Ateneu defensen que el seu compromís amb l’Escola d’Escriptura “ha estat ferm des del primer moment” que van assumir les seves responsabilitats. En aquest sentit, una de les primeres mesures que van prendre, han explicat, “va ser modificar el règim mercantil d’administració de l’empresa, passant d’una modalitat d’administrador únic a la creació d’un consell d’administració”.

A més a més, la Junta ha destacat que va establir reunions periòdiques amb els dos directors de l’Escola d’Escriptura, entre altres motius, “per a conèixer l’estat financer de l’empresa i vetllar pels interessos dels socis i sòcies de l’Ateneu que són en última instància els propietaris de l’empresa”.

Ha confessat que no entenen les raons que van dur a l’Escola d’Escriptura a enviar un comunicat als mitjans de comunicació, el passat 4 d’octubre, “sense haver intentat dialogar” amb ells, “fos a través dels directors o directament” amb ells, fet que els “hagués permès discutit obertament les vostres reivindicacions laborals”, han indicat des de la Junta Directiva.

En aquest sentit, han defensat que tenen “una actitud oberta i d’entesa. Som una Junta nova que vol resoldre la complicada relació que l’Escola d’Escriptura ha mantingut històricament amb l’Ateneu”. I, per tant, han demanat que facin propostes per resoldre aquesta situació i ha reclamat que respectin els canals de comunicació i de trobada.

Des de la Junta Directiva de l’Ateneu han indicat que volen explicar com veuen la situació actual de la institució “des d’una absoluta transparència i cordialitat, malgrat que ens agradaria haver-ho fet en un ambient compartit, distès i serè”.

Han alertat des de la Junta que hi ha “un dèficit estructural insostenible. La junta actual de l’Ateneu a l’exercici 2021 havia aconseguit canviar la tendència creixent del greu dèficit acumulat, però ara, el 2022, el dèficit s’ha tornat a disparar per dos motius fonamentals”.

Ha fet referència a l’augment del cost del consum energètic: “L’Ateneu té un increment estimat de 120.000 euros anuals que no estaven pressupostats com també pateixen tantes altres institucions públiques i privades a causa de la situació actual”. La segona causa, han seguit, “de la pèrdua d’ingressos és la disminució de socis de l’Ateneu”. Una situació a la qual hi ha contribuït el fort increment de l’alumnat virtual de l’Escola d’Escriptura que no paga cap quota a l’Ateneu en detriment de l’alumnat presencial. “Això ha comportat que de 772 socis provinents de l’Escola d’Escriptura l’octubre del 2018 s’hagi passat a 300 l’octubre del 2022, amb la consegüent pèrdua aproximada d’ingressos de 130.000 euros l’any 2022 i amb un acumulat dels darrers 3 anys de més de 430.000 euros”.

<strong>Neguen que l’Escola sostingui l’Ateneu</strong>

Han assegurat que l’afirmació que l’Escola d’Escriptura “ha sostingut econòmicament l’Ateneu no és certa”. L’any 2018, han indicat, “l’aportació de l’Escola d’Escriptura va significar l’11% del total del pressupost de l’Ateneu i enguany suposarà un 5%”. En aquest sentit, han recordat que “el consum energètic, els serveis i l’ús dels espais no són repercutits per l’Ateneu a l’Escola d’Escriptura, un avantatge competitiu que en els darrers anys ha permès a l’Escola d’Escriptura l’obtenció de resultats equilibrats”. De fet, el comunicat de l’Escola assenyalava que han esdevingut “des de fa molts anys una de les principals fonts d’ingressos de l’Ateneu Barcelonès, per sobre, per exemple, de les aportacions que l’entitat rep de cadascuna de les quatre administracions públiques que la subvencionen”.

L’Ateneu ha indicat que “mentre els costos fixos, mantinguts pressupostàriament per l’Ateneu, s’han disparat, la virtualització de l’activitat lectiva de l’Escola d’Escriptura ha permès obtenir una nova via d’ingressos que no repercuteixen en els socis i sòcies de l’Ateneu”.

Per això, la Junta Directiva creu necessari modificar el règim econòmic actual entre l’Ateneu Barcelonès i la seva societat mercantil, l’Escola d’Escriptura, “amb la finalitat d’establir mecanismes compensatoris equilibrats que permetin la continuïtat de l’Ateneu i de la seva empresa segons els criteris de capacitats i necessitats de cada entitat. Aquest procés seguirà estrictament els requisits i procediments de presa de decisions establerts als Estatuts de l’Ateneu i les aplicables a l’Escola d’Escriptura”.

Han reiterat que l’objectiu de l’actual Junta és “fer sostenible l’Ateneu i la seva Escola d’Escriptura des de la transparència i la voluntat de cooperació mútua”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió