Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Palafrugell quantifica en 1 MEUR les destrosses ocasionades pel Gloria, el 80% de les quals es troben a Llafranc

ACN Llafranc.-Palafrugell (Baix Empordà) calcula que reparar els danys del temporal costarà 1 milió d’euros (MEUR). Sobretot, allà on el mar ha fet més mal és a la zona de […]

Avatar
Agències 27/01/2020

ACN Llafranc.-Palafrugell (Baix Empordà) calcula que reparar els danys del temporal costarà 1 milió d’euros (MEUR). Sobretot, allà on el mar ha fet més mal és a la zona de Llafranc. Aquí, les onades es van menjar part del passeig, hi ha diferents esvorancs i van esfondrar trossos del mur que separa els negocis de la platja. De fet, els danys a Llafranc són els que s’enduen la major part del cost de reparació. En concret, fins a 800.000 euros. L’alcalde, Josep Piferrer, diu que encara és aviat per poder donar terminis, però ja admet que aquest estiu el passeig no estarà reparat “a causa de la magnitud de l’obra”. A més, també caldrà estudiar fins a quin punt el mar ha descalçat la zona. Al municipi, també han rebut les zones de Tamariu i de Calella. I només per fer-se’n una idea de la força de l’aiguat, el consistori ha explicat que, durant l’episodi, el Gloria va arribar a arrencar fins a un centenar d’arbres a la zona més interior del municipi.

A Palafrugell, el temporal Gloria ha malmès els diferents nuclis costaners. Però allà on les onades es van acarnissar més va ser a Llafranc. Aquí, el mar va engolir, literalment, la part antiga del passeig Francesc de Blanes, en va fer caure part del mur, va provocar-hi esvorancs i també ha causat un forat enorme al pati davanter d’una finca privada (que es troba en un extrem de la platja, arran de sorra). Però no només això. L’aigua també va malmetre passeres del port i va arrossegar bona part de la sorra de la platja. El regidor de Serveis Municipals i Brigada, Pau Lladó, ha explicat que sortosament la part nova del passeig no ha patit danys. Però que s’estima que reparar tota la zona malmesa, que es troba del tot acordonada, costarà fins a 800.000 euros.I de moment, l’Ajuntament diu que és impossible fixar terminis. “Hem de fer un projecte nou, licitar-lo i adjudicar-lo; però a causa de la magnitud de l’obra, tot ens fa preveure que aquest estiu no tindrem el passeig en condicions”, ha explicat l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer. “Demanarem ajudes a la Generalitat i a l’Estat”, hi ha afegit. Just al davant d’on hi ha un dels esvorancs s’hi troba l’hostal La Llagosta. A pocs metres de la terrassa, de fet, hi ha el cordó policial que separa la part del passeig que es va esfondrar. La propietària de l’hostal, Alícia Teixidor, explica que l’aigua, a més d’entrar dins el negoci, va afectar-los la zona de la terrassa. “Hem hagut de reforçar-ne tota l’estructura”, concreta.Més afectacions A més de Llafranc, a Tamariu el temporal va malmetre diverses toves del passeig i va malmetre diversos negocis de la zona. Aquí, la sorra no només va envair tot el passeig, sinó també carrers travessers.A Calella de Palafrugell hi ha diversos desperfectes a les diferents platges, com les dutxes de la Platgeta o de Port Pelegrí, l’escala de la Platgeta i la passarel·la de fusta que connecta la platja d’en Calau amb la de Port Bo. També hi ha destrosses al camí de ronda de Calella a Llafranc, en concret a les escales d’accés a les roques (que no afecta a la circulació segura pel camí). A la platja del Golfet, que ha perdut molta sorra, unes roques obstaculitzen l’accés a la mateixa. Com ha passat en els altres nuclis costaners de Palafrugell, el temporal també ha malmès molts dels establiments i comerços propers al mar. A més, segons ha explicat Lladó, el Gloria també va trencar l’escultura que hi ha a l’accés de la cala d’Aiguadolça, “i ara s’haurà de restaurar”. Aquest cap de setmana, les brigades han treballat intensament per netejar els desperfectes del temporal i intentar retornar la normalitat, en la mesura del possible. Segons ha explicat Lladó, ja s’estan reparant toves, escales, revisant l’enllumenat públic i netejant els carrers de sorra. Sobretot, a Tamariu i a Calella. Perquè a Llafranc, la reparació encara trigarà (ja que abans caldrà fer un projecte nou per a la part del passeig afectada i veure fins a on el mar ha descalçat els fonaments).