Dijous, 30 de juny de 2022 - Edició 1435
La República

Pagesos i alcaldes de Lleida protesten davant la Generalitat pel retard amb el repartiment d’ajuts per les gelades

ACN Barcelona – Una cinquantena de pagesos i alcaldes de les comarques de Lleida s’han concentrat aquest dimarts davant el Palau de la Generalitat per protestar pel retard i la […]

Agències 24/05/2022

ACN Barcelona – Una cinquantena de pagesos i alcaldes de les comarques de Lleida s’han concentrat aquest dimarts davant el Palau de la Generalitat per protestar pel retard i la inconcreció en el repartiment d’ajudes pel sector de la fruita dolça. Segons ha alertat el president del sindicat Asaja, Pere Roqué, s’ha perdut el 70% de la collita d’enguany, valorada en 450 milions d’euros. Tal com avisen des del sector, la mala collita i “l’ambigüitat” mostrada pel Govern posa en perill la viabilitat de moltes plantacions i d’uns 30.000 llocs de feina. “Si com a mínim tinguéssim una xifra podríem dir si hi estem d’acord o no”, ha lamentat Roqué després de reunir-se amb la secretaria general de Presidència, Núria Cuenca.

“Hi ha molts pagesos que han dit que aquesta campanya serà l’última, que quan acabi arrancaran i fora. No poden subsistir ni començar-ne una altra”, ha apuntat per la seva part el president de la Plataforma en Defensa de la Fruita Dolça, Jaume Molló. Així mateix, ha avisat dels problemes de sobirania alimentaria i despoblació rural que això pot generar.

Els pagesos concentrats a la Plaça Sant Jaume han vingut en cotxe des de Lleida, on han iniciat una marxa lenta. Un cop a Barcelona, han demanat trobar-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per explicar-li les seves reivindicacions i fer-li entrega de diverses caixes de pomes produïdes a Ponent.

Els pagesos de les comarques de Ponent arrosseguen les conseqüències de les baixes temperatures de principis d’abril, que van malmetre la poca fruita que s’havia salvat de les gelades al arribar als 5 i 6 graus sota zero en algunes zones. Segons el Departament d’Acció Climàtica, els territoris afectats van superar les 50.000 hectàrees.

Entre els pobles de Lleida que han enviat els seus alcaldes i regidors a la capital catalana hi havia les localitats d’Alcarràs, Alpicat, Aitona, Torrefarrera o Torres de Segre. En total, mitja dotzena de representants municipals de pobles molt afectats per les gelades que han donat suport a una protesta sota el lema “Pagesia i terres de Lleida, les grans oblidades del Govern”.

Segons els càlculs dels pagesos, les gelades i el fred dels darrers dos mesos dibuixen el panorama més difícil pel sector de la fruita dolça des de l’any 1991. Calcules que es poden perdre collites per valor de 450 milions d’euros i demanen ajudes, directes o en forma de crèdits, que permetin cobrir el 30% de les collites que han quedat fora de la cobertura de les assegurances.

“Si es perden 500 llocs de feina a qualsevol empresa tothom corre, i aquí es perden 30.000 i sembla que estiguem en el paradigma”, ha alertat Roqué després d’una breu trobada amb la secretaria general de la Presidència, Núria Cuenca, a les dependències del Govern.

Davant l’impossibilitat de trobar-se cara a cara amb el president Aragonès o amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, els pagesos han anticipat noves protestes. “La carretera no ens fa por”, ha avisat Roqué.