Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Pacheco reclama a Glovo “responsabilitat social” i no utilitzar la “porta del darrere” per evitar complir la llei

ACN Barcelona.-El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha reclamat a les plataformes digitals com Glovo “responsabilitat social” per participar en el marc regulador articulat en el Congrés […]

Avatar
Agències 22/07/2021

ACN Barcelona.-El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha reclamat a les plataformes digitals com Glovo “responsabilitat social” per participar en el marc regulador articulat en el Congrés dels Diputats i no utilitzar la “porta del darrere” per evitar complir la llei. El líder sindical ha advertit que aquestes companyies fomenten l’estratègia de la “falsa cooperativa” per continuar mantenint els “falsos autònoms” i els ha proposat replantejar-se el model de negoci. CCOO s’ha concentrat aquest dijous davant la seu de Glovo a Barcelona per reclamar millores en les condicions laborals dels repartidors, com accés a lavabos, zones de descans o carregadors per carregar les bateries de les bicicletes.

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha alertat que aquestes empreses plantegen una realitat laboral que es troba “en risc de cronificar-se i implantar-se de manera estructural” en el món del treball. El sindicat vol “intervenir de manera directa” per organitzar els treballadors davant la “pèrdua de qualitat de l’ocupació”, no només de les plataformes digitals, sinó també de les empreses que pateixen condicions de “competència deslleial”. Així mateix, CCOO també ha reclamat una normativa que pugui garantir millores en les condicions de treball i una relació ordinària de la competència empresarial. En aquest sentit, el Congrés dels Diputats va aprovar el 10 de juny la ‘Llei Rider’. La normativa estableix que els repartidors de les plataformes digitals són personal laboral i donava a aquestes empreses fins al 12 d’agost per contractar-los. Tres setmanes abans de la fi d’aquest termini, Pacheco ha advertit que les plataformes digitals estan començant a trobar “portes del darrere” per eludir el compliment de la llei. En concret, ha assegurat que aquestes companyies fomenten una estratègia de “falsa cooperativa” per poder mantenir el criteri “d’autoexplotació” dels treballadors. Pacheco ha reclamat a aquestes empreses “responsabilitat social” per participar en el marc regulador articulat en el Congrés dels Diputats i “laboralitzar” els treballadors per donar-los unes condicions “dignes”, protecció social i una normalitat a la relació de treball. A més, el secretari general del sindicat a Catalunya ha proposat replantejar el model de negoci i la nova política de consum. La responsable de noves realitats del treball i economia social de CCOO, Carmen Juárez, ha denunciat que les plataformes digitals encara no han comunicat als repartidors si seran contractats a partir del 12 d’agost. Així mateix, ha reclamat una millora en les condicions laborals dels empleats, com accés a lavabos, àrees de descans o aigua durant els serveis. Juárez també ha denunciat que diversos repartidors han estat multats durant les últimes setmanes per l’incompliment del toc de queda mentre treballaven i ha afirmat que l’empresa no se’n fa càrrec. La concentració ha començat a dos quarts d’onze davant la seu de Glovo a Barcelona. A les onze, tres representants dels repartidors s’han acostat a la porta de l’empresa i Juárez ha entrat per expressar les reivindicacions de CCOO a la direcció de la companyia. Tot i això, la responsable de noves realitats del treball del sindicat no ha pogut passar més enllà del vestíbul. Quan ha sortit, els organitzadors de la concentració han fet una crida a empaperar les parets de l’empresa amb cartells de ‘Prou d’excuses. Laboralització ja’.