Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Organitzacions d’esquerres i sobiranistes impulsen una convenció per fixar una “acció unitària” per a Catalunya

ACN Barcelona.-Diverses organitzacions d’esquerres i sobiranistes han presentat aquest dimarts una carta de convocatòria per impulsar una convenció el 14 de desembre per fixar una “acció unitària” per a Catalunya […]

Avatar
Agències 17/09/2019

ACN Barcelona.-Diverses organitzacions d’esquerres i sobiranistes han presentat aquest dimarts una carta de convocatòria per impulsar una convenció el 14 de desembre per fixar una “acció unitària” per a Catalunya des de una perspectiva “republicana, sobiranista i de progrés”. Entre els signants de la iniciativa oberta hi ha ERC, Sobiranistes, Som Alternativa, EUiA, La Crida, Poble Lliure, Pirates o Òmnium. Proposen una “reflexió estratègica” per “mantenir” i “albirar” noves propostes per combinar l’organització i mobilització popular amb l’acció institucional. “Convé un fòrum de diàleg franc, una entesa i col·laboració àmplia del conjunt del sobiranisme republicà i rupturista”, argumenten en la carta de convocatòria.

Els impulsors de la iniciativa han destacat que cal una proposta estratègica per encarar una nova etapa politica post-sentència de “lluita per a l’autodeterminació”. Pel que fa a la sentència del judici de l’1-O, han apuntat que si no és exculpatòria, haurà d’impugnar-la i ser “democràticament unitària” recuperant el “millor” de l’1-O i el 3-O.Segons manifesten a la carta de convocatòria, valoren positivament el procés independentista i, en especial, els “avenços” aconseguits. Aposten per reconèixer els errors comesos, assumir les limitacions físiques i temporals i no renunciar als objectius dels processos constituents. Creuen que cal “sumar aliats i aliances” a Catalunya, Espanya i Europa “de la causa de la República Catalana, social, lliure i democràtica”. “Ens cal una clara majoria a Catalunya al costat d’un model social avançat, lliure de corrupció, democràticament participatiu, municipalista, ecologista i feminista que ompli de continguts el model republicà que defensem i el faci il·lusionant i desitjable per a una ampla majoria de la societat catalana, dotant-lo d’uns continguts transformadors”, manifesten.Per fer-ho possible, reclamen una “perspectiva audaç i popular”, presidida per l’esperit unitari dels grans acords que graviten la societat catalana. “Que ens ajudi a construir algunes de les fites que han de referenciar la lluita dels propers anys per una Catalunya justa, neta, feminista i lliure”, conclouen. La convocatòria és oberta i en les properes setmanes s’espera ampliar-la a d’altres persones, organitzacions polítiques, socials i sindicals perquè formin part de la convenció. Segons han explicat, s’ha contactat amb més d’una vintena de personalitats vinculades a la cultura, la política i altres activitats i amb candidatures municipals independents. Conclusions però no “directrius” pels partitsSegons han explicat en roda de premsa hi ha 17 organitzacions confirmades per donar suport a la convenció que es farà el desembre a la Universitat Pompeu Fabra i el nivell d’implicació de cadascuna d’aquestes no serà el mateix. La jornada comptarà amb debats que tractaran d’analitzar el context polític sense fer-ho de forma “partidista” i amb una visió a llarg termini. S’impulsaran entre 5 i 6 tallers per donar veu a una trentena de persones de diferents sensibilitats. S’abordaran diferents camps, com la lluita feminista, la popular o l’autodeterminació. Els impulsors descarten una “vocació electoralista” i preveuen que d’aquesta convenció en sorgeixin unes línies d’acció comunes perquè “tothom que s’hi senti reflectit s’hi pugui sumar”. Però han constatat que serà decisió dels diferents partits polítics aplicar-les o no. “No sortiran directrius en una línia o una altra, deixarem que cada dinàmica dels partits decideixen com implementar-ho”, han subratllat.