Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Orbán guanya les eleccions i aconsegueix dos terços del Parlament d’Hongria

ACN Barcelona – El partit del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha guanyat les eleccions d’aquest diumenge al país i s’ha assegurat la continuïtat en el poder. La formació d’Orbán, […]

Agències 03/04/2022

ACN Barcelona – El partit del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha guanyat les eleccions d’aquest diumenge al país i s’ha assegurat la continuïtat en el poder. La formació d’Orbán, Fidesz, ha aconseguit aproximadament dos terços dels 199 escons del Parlament d’Hongria i ha quedat per davant de l’oposició, que es presentava pràcticament en bloc amb l’objectiu d’acabar amb els 12 anys d’Orbán al poder. El controvertit primer ministre podrà seguir governant la república centreeuropea i mantenint el seu pols amb la Unió Europea.

Amb més del 70% escrutat, Fidesz ha obtingut 134 dels 199 diputats en joc, seguits de la coalició de socialdemòcrates, liberals, verds i altres formacions que li disputaven la victòria, que s’han quedat amb 58. Els ultres de La Nostra Pàtria n’han aconseguit 7. El recompte, encara obert, no dóna cap diputat a la formació crítica i satírica El Gos de Dues Cues, que també s’havia presentat a les urnes.

 

Paral·lelament als comicis, Hongria ha celebrat aquest mateix diumenge un referèndum homòfob amb preguntes tendencioses sobre l’educació sexual i la identitat de gènere. Amb preguntes com ‘Doneu suport a sessions d’orientació sexual per a menors d’edat a l’educació pública sense el consentiment dels pares?’, ‘Doneu suport a la promoció de tractaments de reassignació de gènere per a menors?’, ‘Doneu suport a la introducció sense restriccions de contingut de mitjans sexuals als menors d’edat que afecti el seu desenvolupament?’ i ‘Doneu suport a la visualització de contingut multimèdia sensible al gènere als menors?’ el govern s’ha assegurat el suport popular per restringir polítiques progressistes sobre la identitat de gènere, l’orientació sexual i els drets del col·lectiu LGTBI, ja que es vincula aquests avenços a la pornografia o la perversió moral. El ‘no’ s’ha imposat amb claredat a totes les preguntes.

 

<strong>Eleccions a Sèrbia</strong>

 

Els comicis a Hongria no han estat els únics de la jornada. A la veïna Sèrbia també hi ha hagut eleccions legislatives i presidencials. L’actual president, Aleksandar Vučić, ha aconseguit revalidar el càrrec per a cinc anys més amb gairebé el 60% de sufragis. Al parlament, la formació de Vučić, Junts Ho Podem Tot, també s’ha imposat amb aproximadament el 40% de vots, seguida del poc més del 10% que han aconseguit els socialistes i la colalició Sèrbia Unida, respectivament.