Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Operatiu de Mossos i Guàrdia Civil al País Valencià i Andalusia contra un entramat que manipulava tacògrafs de camions

ACN Barcelona – Mossos d’Esquadra de la Divisió de Trànsit i agents de la Guàrdia Civil porten a terme un operatiu aquest dimecres al País Valencià i a Andalusia contra […]

Agències 18/01/2023

ACN Barcelona – Mossos d’Esquadra de la Divisió de Trànsit i agents de la Guàrdia Civil porten a terme un operatiu aquest dimecres al País Valencià i a Andalusia contra un entramat liderat per un empresari que obligava conductors professionals a treballar més hores de les legals amb tacògrafs manipulats. El cas està sota secret d’actuacions. Els agents han fet entrades a Estepona, la Línia de la Concepció i València. Hi ha 15 investigats, entre ells l’empresari, el propietari i la tècnica del taller on es manipulaven els tacògrafs i alguns conductors que han conduit reiteradament amb targetes d’altres camioners als seus tacògrafs. Alguns dels investigats quedaran detinguts i passaran a disposició judicial.

<em>(Aquesta notícia actualitza l’anterior amb el mateix titular afegint declaracions del cap de la Divisió de Trànsit de Mossos)</em>

Es tracta de la primera investigació a nivell estatal que s’ha dut a terme des de la Divisió de Trànsit de Mossos amb l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil des que la fiscalia va remetre les directrius l’any 2020 per perseguir penalment les manipulacions de tacògrafs com a delicte de falsedat documental.

Segons ha explicat en roda de premsa Andreu González, cap de la Divisió de Trànsit, els Mossos van iniciar la seva investigació en detectar un camioner en un control fa mesos a la demarcació de Girona que portava la targeta d’un altre conductor al seu tacògraf, una pràctica que es fa per fer més hores de les estipulades en la jornada. Els Mossos van constatar que aquesta semblava una pràctica força habitual en l’empresa d’aquest conductor, que té domicili a la Línia de la Concepció.

La Divisió de Trànsit va iniciar llavors una investigació conjunta amb la Guàrdia Civil, que també estava investigant l’empresa. L’equip va analitzar moltes dades de camions d’aquesta empresa que van anar aturant i van prendre declaració a diversos conductors. També va constatar que els conductors duraven molt poc a l’empresa, de seguida que podien buscaven altres feines.

Aquest dimecres, un operatiu conjunt ha fet entrades a la Línia de la Concepció, a València (on l’empresa també hi té una delegació) i a Estepona. A més d’escorcollar l’empresa, també s’ha fet una entrada al taller on es manipulaven els tacògrafs i les targetes.

El jutjat de Figueres que inicialment portava el cas s’ha inhibit en favor del de la Línia, així que les persones que finalment quedin detingudes passaran a disposició allà, ha afegit González.

El cap de la Divisió de Trànsit ha remarcat que la fatiga és una causa d’accidentalitat rellevant, i sense “voler criminalitzar ningú”, ha conclòs que hi ha conductors que fent aquests pràctiques “posen en risc a tots”, a més de fer competència deslleial a la resta d’empreses.