Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Operaris foraden la muralla romana de Tarragona i el relleu de Minerva que havien de restaurar

ACN Tarragona.-Els operaris que han muntat la bastida que ha de permetre fer els treballs de restauració de la Torre de Minerva de Tarragona i del relleu dedicat a la […]

Agències 16/07/2021

ACN Tarragona.-Els operaris que han muntat la bastida que ha de permetre fer els treballs de restauració de la Torre de Minerva de Tarragona i del relleu dedicat a la deessa han foradat els monuments. Segons ha avançat Porta Enrere i ha confirmat l’Ajuntament de Tarragona, per tal de fixar l’estructura metàl·lica s’han fet dotze forats a la torre -que forma part de la muralla del segle II d.C.-, un dels quals sobre el relleu. Tots dos tenen un gran valor, ja que són el monument i el relleu romans més antics de la península Ibèrica. L’empresa ha reconegut la negligència. “Estem consternats i prendrem totes les mesures necessàries davant aquest error tan greu, és un atemptat contra el patrimoni històric”, ha afirmat el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo.

L’Ajuntament de Tarragona no s’explica com una empresa tan experimentada en monuments patrimonials, que ha instal·lat bastides a l’amfiteatre i a Ca l’Ardiaca, hagi comès la “gravíssima negligència” de foradar la Torre de Minerva, la torre romana més antiga construïda fora de l’actual Itàlia i un dels primers elements defensius que es va aixecar a l’antiga Tarraco. S’han fet un total de dotze forats d’uns 10 centímetres de profunditat i 15 mil·límetres de diàmetre . “Són forats importants, és totalment inadmissible, prendrem totes les mesures necessàries perquè és un delicte contra el patrimoni i això pot tenir responsabilitats penals”, ha afirmat aquest divendres el conseller de Patrimoni. “L’empresa s’ha excusat i ha demanat perdó, agraïm el gest, però no podem permetre que passi això, i estem estudiant les possibilitats judicials”, ha reiterat.Absència de tècnics municipalsUn informe intern també haurà de determinar per què no hi havia cap tècnic municipal supervisant l’actuació. “No vull avançar-me a res, l’informe ens ho dirà”, s’ha limitat a dir el conseller. Aquest dijous es van reunir d’urgència amb els Serveis Territorials de la Generalitat, el Centre de Restauració de Béns Mobles i l’Arquebisbat, propietari de la torre, a fi de valorar la situació. “Ara cal revertir el que s’ha fet, veiem possibilitats de restaurar-ho de cara a dilluns”, ha apuntat el conseller. De moment s’han desmuntat els ancoratges i s’ha instal·lat una estructura complementària per sustentar la bastida Arran d’aquest incident, ha sortit a la llum el degradat estat de conservació que arrossega la torre, “uns deficiències importants”, segons Pinedo, que no guarden cap relació amb la col·locació de la polèmica bastida.