Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Òmnium, sobre la Diada: “Hem de deixar d’entretenir-nos en què va fallar l’1-O”

ACN Barcelona – El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha opinat sobre la Diada i l’estratègia de futur de l’independentisme. “Partim de la idea que aquest cicle està exhaurit i […]

Agències 10/09/2022

ACN Barcelona – El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha opinat sobre la Diada i l’estratègia de futur de l’independentisme. “Partim de la idea que aquest cicle està exhaurit i cal obrir-ne un de nou. Hem de deixar d’entretenir-nos en què va fallar l’1-O”, ha assenyalat Antich en una entrevista al diari ‘El Punt Avui’ el dia abans de l’11-S. Sobre la manifestació de la Diada i l’absència de la cúpula d’ERC, el president d’Òmnium s’ha mostrat conciliador: “És cert que enguany s’accentuen més les diferències que els punts en comú, però en allò essencial hi ha un gran acord en l’independentisme”, ha reconegut Antich. No obstant això, el líder d’Òmnium ha mostrat “màxim respecte” pel manifest de l’ANC: “És la seva posició, i no és gratuïta”.

Igualment, Antich ha tret importància al fet que el president Aragonès no vagi a la manifestació, però sí a l’acte organitzat per Òmnium Cultural. “L’ANC sap que estem contribuint a fer que la manifestació sigui un èxit i hi vagi el màxim de gent”, ha recordat el president de l’entitat cultural. “Que el president Aragonès decideixi no anar-hi per raons que són perfectament legítimes, no fa variar la nostra posició. Al nostre acte polític també hi serà la presidenta de Junts, representants de la CUP o sindicats (….)”, ha continuat Antich. “Nosaltres treballem per a aquest 80% que defensa la fi de la repressió o el dret a decidir. Ens resistim a pensar aquest país en termes de fractura, d’un 50% i un 50%”, ha reflexionat en veu alta el president d’Òmnium.

En paral·lel, Antich ha evitat carregar sobre els partits totes les culpes de la situació actual de l’independentisme. “Si no avancem no és, només, un problema dels partits o, només, de la societat civil organitzada. No podem cedir a la temptació de simplificar l’anàlisi i dir que la culpa és, només, dels altres”, ha apuntat el president d’Òmnium, que ha receptat més autocrítica interna. “Una de les coses que van passar el 2017, i que ja ens podem dir, va ser que es va generar una expectativa que allò seria un plis-plas. I això forma part de la immaduresa política col·lectiva, perquè cap procés de transformació política contemporània, cap, ve d’un plis-plas”, ha assegurat Antich.

“Per dir-ho simple, no vendrem fum, i assumim que la independència no vindrà demà ni d’aquí a tres mesos, però tampoc volem que sigui d’aquí a trenta anys”, ha conclòs el president d’Òmnium Cultural.