Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023

Òmnium s’alia amb AFAs, caus i entitats del territori per impulsar Vincles

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El projecte Vincles, impulsat per Òmnium Cultural, comptarà amb la col·laboració d’AFAs, caus, investigadors i entitats socials d’arreu del territori. Vincles és un projecte que té com a objectiu multiplicar els grups informals per aprendre, parlar i compartir el català arreu del país i facilitar així l’aprenentatge i l’ús del català als nous parlants i persones nouvingudes, ha explicat Òmnium en un comunicat. Les entitats que se sumen ara al Vincles són l’aFFaC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya), la FCEG (Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge), Identi.Cat (grup de recerca de la UOC), ACOF (Associació de Formadores), així com altres entitats d’arreu del país de diferents disciplines.

“Amb Vincles reprenem una de les contribucions històriques d’Òmnium: la creació d’una amplíssima xarxa per aprendre el català, fer-ne créixer l’ús social i crear lligams amb l’entorn més proper”, ha assegurat el president de l’entitat, Xavier Antich. Ha manifestat que tothom pot ser “activista per la llengua i posar el gra de sorra perquè el català segueixi sent una llengua viva amb un paper cabdal per a la cohesió social”.  

Publicitat

Vincles arribarà aquest 2023 a 1.200 nous aprenents de català en els diferents espais de conversa que es formaran arreu del país, acompanyats per 300 voluntaris. Davant de l’èxit de la prova pilot l’any 2019 amb 27 grups d’aprenentatge i més de 200 participants, l’entitat estén Vincles a altres zones del país adaptant el projecte als reptes i necessitats actuals: “arribar on no arriben les classes formals, enfortir l’oralitat i crear vincles afectius”.

Òmnium ha assenyalat que les persones nouvingudes i els nous parlants sovint tenen dificultats per accedir a l’aprenentatge del català i no troben espais ni persones de confiança amb qui parlar-lo. Per pal·liar aquesta situació, Vincles construirà grups d’aprenentatge informal, conversa i vinculació amb l’entorn a centenars d’escoles, entitats, barris i llocs de treball. Seran trobades periòdiques, un o dos cops per setmana, amb una durada d’una hora aproximadament.

Els grups estan formats per una desena de persones amb dos acompanyants voluntaris, que reben formació prèvia i suport professional durant el curs. En aquests cercles s’aprèn i es parla un català oral i pràctic basat en les seves necessitats quotidianes i interessos, surten al carrer i comparteixen activitats plegats, en un entorn col·loquial, igualitari i de confiança.

L’entitat ha manifestat que qualsevol persona pot ser activista per la llengua i no cal experiència prèvia. Des de Vincles donaran la formació, el material i tota l’ajuda per ser acompanyant voluntari.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió