Dissabte, 20 d'agost de 2022 - Edició 1486
La República

Òmnium portarà als tribunals les infiltracions de la Policia Nacional en organitzacions juvenils independentistes

ACN Barcelona – Òmnium Cultural portarà als tribunals les infiltracions de la Policia Nacional en organitzacions juvenils independentistes. L’entitat considera que s’han vulnerat el dret a la intimitat i el […]

Agències 06/07/2022

ACN Barcelona – Òmnium Cultural portarà als tribunals les infiltracions de la Policia Nacional en organitzacions juvenils independentistes. L’entitat considera que s’han vulnerat el dret a la intimitat i el dret a l’associació dels afectats i exigeix una resposta “clara” per part de l’Estat. Segons han explicat en roda de premsa el president d’Òmnium, Xavier Antich, i l’advocada Marta Garsaball, primer s’ha enviat un requeriment al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que tindrà deu dies per respondre-hi. Passat el termini l’entitat presentarà un recurs contenciós-administratiu a l’Audiència Nacional i té previst esgotar, si cal, la via interna fins a arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Antich, que ha comparegut acompanyat de representants d’una quinzena d’organitzacions juvenils, ha afirmat que les infiltracions o intents d’infiltració no tenen cap “cobertura legal”

i les ha inclòs en “la causa general contra l’independentisme”. Així, ha considerat que tant la infiltració d’un agent de la Policia Nacional al SEPC, Resistim al Gòtic i en un casal popular, com la captació de confidents en organitzacions juvenils -destapats per ‘La Directa’-, juntament amb el ‘Catalangate’ formen part d’aquesta causa general.  

Davant d’això, ha defensat la necessitat d’activar un nou “front” per aturar “el joc brut” de l’Estat. El primer pas, que ja s’ha fet, és el de presentar un requeriment administratiu al Ministeri de l’Interior donant deu dies al ministre Grande-Marlaska, com a responsable dels cossos policials de l’Estat, per aturar les pràctiques il·legals d’infiltració d’agents policials als moviments juvenils independentistes, mitjançant la cessació de via de fet. És a dir, demanant-li que s’aturin les infiltracions perquè s’estan vulnerant drets fonamentals.

Transcorreguts els deu dies, i assumint una resposta insatisfactòria per part del ministeri, l’entitat presentarà un recurs judicial a la sala contenciosa administrativa de l’Audiència Nacional per denunciar la vulneració del dret a la intimitat i al dret a associació per part del ministeri. 

L’acció judicial, per tant, la farà Òmnium amb l’autorització de les diferents organitzacions juvenils. Antich ha assegurat que l’entitat “continua actuant” perquè la defensa dels drets fonamentals és “transversal” i ha destacat que el jovent organitzar és “un pilar imprescindible de lluita”. 

Les organitzacions juvenils amb les quals ha parlat Òmnium de cara la nova estratègia són: el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Jovent Republicà, Batec, Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), Federació d’Escoltisme i Guiatge de Catalunya, Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), Avalot, Arran Jovent,  Joventut Comunista de Catalunya, Associació d’Estudiants Progressistes, La Forja, l’Eina, Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya, Joves Demòcrates, Consell Nacional de la Joventut de Barcelona, BEA Bloc d’Estudiantat Agermanat i Mallorca Nova.