Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

Òmnium exigeix obrir un “nou cicle polític” per no “renunciar a la força col·lectiva” de l’1-O

ACN Barcelona – El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reclamat que s’obri un “nou cicle polític” per no renunciar a la “força col·lectiva” que es va aconseguir amb el […]

Agències 01/10/2022

ACN Barcelona – El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reclamat que s’obri un “nou cicle polític” per no renunciar a la “força col·lectiva” que es va aconseguir amb el referèndum de l’1-O. Antich ha assegurat que cinc anys després, la “incapacitat política ha generat desànim, frustració i desorientació”. “Aquell poder que vam acumular avui està erosionat i malmès”, ha dit. Òmnium ha criticat en un acte de commemoració del referèndum la situació política i la crisi entre els partits del Govern. “La batalla partidista, els enfrontaments, les disputes estèrils i els desacords han provocat una situació de paràlisi institucional i de bloqueig polític”, ha sostingut Antich, que també ha demanat “sortir d’aquest cicle de frustració”.

Òmnium ha afirmat que la seva direcció està disposada a “actuar, construir i avançar” per aconseguir la república catalana. “La societat civil organitzada està en condicions de compartir una estratègia. Ha arribat el moment que els partits polítics demostrin si volen aquesta estratègia compartida”, ha reclamat el seu president.

Antich ha valorat el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i ha assegurat que Catalunya “va aconseguir l’acumulació de poder col·lectiu més grans dels darrers 300 anys”. “Vam resistir a la brutalitat policial que a hores d’ara continua impune, vam paralitzar el país i vam fer trontollar el regne d’Espanya”, ha dit. Segons Antich, l’1-O va ser un “èxit col·lectiu” que no va ser “suficient”. “No tenim la república catalana”, ha lamentat.