Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Oliu: “No hem de posar quarantenes, sinó deixar que els europeus puguin viatjar com més aviat millor”

ACN Barcelona.-El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, s’ha mostrat partidari de reactivar el sector turístic com més aviat millor per evitar que la crisi del coronavirus tingui efectes encara […]

Avatar
Agències 19/05/2020

ACN Barcelona.-El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, s’ha mostrat partidari de reactivar el sector turístic com més aviat millor per evitar que la crisi del coronavirus tingui efectes encara més negatius en l’economia espanyola i europea. “No hem de posar quarantenes, sinó deixar que els europeus puguin satisfer les seves necessitats de viatjar com més aviat millor” ha dit aquest dimarts durant el webinar ‘Salvem el turisme’, organitzat per Hotusa. Pel directiu, però, la recuperació del sector estarà condicionada a l’evolució del coronavirus i a les mesures de seguretat adoptades. Per altra banda, Oliu veu contraproduent que els negocis turístics s’endeutin i ha reclamat un rescat del sector basat en la “cobertura de pèrdues”.

“Aquest estiu hem de fer tot el possible perquè el turisme europeu pugui tirar endavant”, ha afegit el màxim dirigent del Banc Sabadell. No obstant això, Oliu és conscient de les dificultats a les quals s’enfronta al sector i al fet que la tornada a la plena normalitat dependrà de trobar una vacuna contra la covid-19. Pel banquer, “la temporada turística d’aquest any no es salvarà del tot”, tot i que creu que de cara al juliol la situació pot començar a normalitzar-se.En la mateixa línia s’ha expressat el catedràtic de política econòmica de la Universitat de Barcelona (UB), Antón Costas, qui també ha carregat contra les institucions europees. “La Unió Europea hauria d’utilitzar les seves capacitats de convicció per obrir fronteres de forma indiscriminada per evitar que hi hagi una competència desequilibrada entre països”, ha dit. Per aquest expert, les empreses “han d’anar molt amb compte a l’hora d’aixecar la persiana”, ja sigui per garantir la seguretat dels clients o bé per assegurar-se una demanda que els permeti subsistir.Per Costas, l’únic antídot per salvar el sector turístic és “gastar, gastar i gastar”. En aquest sentit, critica la falta d’entesa entre els dirigents de la UE per dotar de més recursos econòmics als estats membres. De fet, Costas ha assenyalat que la proposta de crear un fons de 500.000 MEUR, impulsada per Merkel i Macron, “és insuficient”.Certificats de qualitat contra la covid-19Pels dos ponents, la seguretat dels establiments turístics és un element fonamental per accelerar la tornada a la normalitat com més aviat millor. “El sector haurà d’invertir en seguretat per tornar a ser rendible”, ha assenyalat Oliu. “Les mesures de seguretat arribaran per quedar-se”, ha afegit.En aquest sentit, Costas preveu que, durant els pròxims mesos, els establiments hotelers hauran de presentar un certificat de qualitat contra la covid-19. “Els negocis hauran de tenir una visió de futur i demostrar que les seves instal·lacions són segures”, ha dit.Un sector vital per a l’economia espanyolaEl turisme aporta el 12,3% del PIB espanyol, segons les últimes dades publicades el passat desembre per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Oliu, però, ha matisat que el percentatge se situa entre el 15% i el 16% si es té en compte el volum d’ingressos que el sector genera de forma indirecta. Per altra banda, el president del Sabadell ha afirmat que el sector cobreix “una necessitat humana”.Segons Antón Costas, el turisme ha permès la “modernització” de l’economia espanyola i s’ha convertit en motor clau. “El turisme té molta resistència la caiguda de la renda i continua sent la gran indústria del futur; d’aquí a uns anys veurem com alguns governs fins i tot el consideraran un dret universal”, ha comentat.