Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Observadors internacionals creuen que parlar “d’odi o hostilitat” és “subjectiu” i no té res a veure amb els fets

ACN Madrid .-Els observadors internacionals agrupats a International Trial Watch han assenyalat en l’informe de la vuitena setmana de judici que s’han repetit entre els testimonis paraules com “odi, ambient […]

Avatar
Agències 08/04/2019

ACN Madrid .-Els observadors internacionals agrupats a International Trial Watch han assenyalat en l’informe de la vuitena setmana de judici que s’han repetit entre els testimonis paraules com “odi, ambient prerrevolucionari, hostilitat i por” que, segons creuen, són “valoracions subjectives” que no guarden relació entre els acusats i els fets que se li imputen. També consideren que la fiscalia “condueix” les respostes dels testimonis i parla de “manca de proporcionalitat” entre les proves que fins ara s’han posat de manifest i les penes que sol·licita la fiscalia (fins 25 anys per a Junqueras). Segons els experts, la fiscalia dona a entendre que reunir-se i cridar o cantar ‘No passaran’ o ‘Votarem’ o mirar amb “desdeny” els policies poden ser mostra de sedició o rebel·lió.

En l’informe de la vuitena setmana, International Trial Watch se centra en criticar l’estratègia de la fiscalia. En aquest sentit, assegura que les tesis de les acusacions sobre la suposada violència que podria tenir “greus conseqüències” en el que s’anomena “criminalització de la protesta o la dissidència” i en la limitació del lliure exercici de les llibertats i drets fonamentals de la societat civil a l’estat espanyol. També apunta que alguns dels interrogats s’han referit al que han dit d’altres testimonis i això denota, segons els observadors, que coneixien el contingut de declaracions prèvies. “Això va en contra de la garantia d’incomunicació dels testimonis durant la pràctica de la prova”, recull l’informe, tot i que el judici està essent 100% televisat i es retransmet en ‘streaming’ des del portal de mateix Tribunal Suprem. A més, lamenta que les parts continuïn sense conèixer el calendari complet del judici ni l’ordre en què es completarà la prova testifical, un fet que dificulta “enormement” la preparació dels interrogatoris. Com en d’altres setmanes, continuen exposant els problemes que suposa la decisió del tribunal de no deixar contrastar els testimonis amb els vídeos aportats a la causa i que això fa que no es permetin aflorar contradiccions. Especialment en setmanes on hi ha desenes de policies que neguen que haguessin colpejat votants o fet ús de les seves defenses. Segons els observadors, no mostrar els vídeos té efectes directes en la valoració de la prova que pugui fer-ne el tribunal.