Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Obre a Barcelona un equipament per allotjar i acompanyar joves sense llar d’entre 18 i 23 anys

ACN Barcelona.-Barcelona compta amb un nou equipament per allotjar fins a 40 joves sense llar. El dispositiu, obert a l’abril, funciona les 24 hores tots els dies de l’any. El […]

Avatar
Agències 07/05/2021

ACN Barcelona.-Barcelona compta amb un nou equipament per allotjar fins a 40 joves sense llar. El dispositiu, obert a l’abril, funciona les 24 hores tots els dies de l’any. El projecte està pensat per allotjar i atendre de manera integral a joves d’entre 18 i 23 anys que, per la seva situació prèvia, es troben en una situació d’alta vulnerabilitat social i desemparament sense referents familiars. De fet, es tracta d’un equipament “d’alta intensitat socioeducativa”. El projecte batejat com ‘Llar d’Oportunitats’ compta amb la col·laboració de l’entitat Superacció, que en gestiona el dia a dia, i la Fundació de la Santa Creu, responsable de les instal·lacions. Té un pressupost d’1,96 milions d’euros l’any i està cofinançat per l’Ajuntament i la Generalitat.

El centre dona continuïtat al recurs que el consistori va posar en marxa a Montgat durant la irrupció de la pandèmia com a mesura excepcional. Segons l’Ajuntament, l’experiència d’emergència va servir per constatar que calia un recurs específic per a aquest perfil d’usuaris. Per això, l’objectiu del projecte ‘Llar d’Oportunitats’ no és només allotjar sinó també oferir oportunitats, com el mateix nom indica. La idea és que funcioni com un projecte “educatiu, de recuperació i promoció social” per a joves en situació de carrer, sense referents adults, amb dificultats d’idioma o problemes per regularitzar la seva situació. En aquest sentit, la intervenció socioeducativa des de l’equipament parteix de l’experiència de Montgat, que ha posat el focus en el treball social comunitari o el sentiment de pertinença, per exemple.”La voluntat és acompanyar els joves de manera individual, anant més enllà de la cobertura de les seves necessitats bàsiques i proporcionant eines per promoure la seva socialització”, resumeixen des de l’Ajuntament. La derivació al nou equipament es farà preferentment des dels equips socials municipals que fan intervenció a carrer, normalment el Servei de Detecció i Intervenció (SDI).A més, el centre passarà a format part de ‘Sostre 360’, el programa impulsat per la Generalitat per acompanyar joves majors d’edat que es troben en situació de sensellarisme i vulnerabilitat, i en serà el referent a la ciutat de Barcelona.