Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Nova protesta dels treballadors del transport sanitari per reclamar l’equiparació de condicions amb el personal del SEM

ACN L’Hospitalet de Llobregat.-Una vintena de conductors d’ambulàncies d’empreses privades s’han concentrat aquest dijous davant la seu del SEM a l’Hospitalet de Llobregat per reclamar, una vegada més, que se’ls […]

Avatar
Agències 03/12/2020

ACN L’Hospitalet de Llobregat.-Una vintena de conductors d’ambulàncies d’empreses privades s’han concentrat aquest dijous davant la seu del SEM a l’Hospitalet de Llobregat per reclamar, una vegada més, que se’ls equiparin les condicions laborals amb el personal contractat directament pel CatSalut. Quan fa gairebé dos mesos que van iniciar una vaga indefinida, denuncien que tot i tenir un pla “viable i realista” a cinc anys per assolir aquesta equiparació, ningú, ni la patronal ni l’administració, “els ha volgut escoltar”. Manuel Campaña, de CCOO, denuncia que treballen unes 300 hores més a l’any que els seus companys del SEM i que ho fan en unes condicions pèssimes en plena pandèmia, amb el risc que això comporta tant per ells com pels pacients que transporten.

Campaña, tot i deixar clar que la qüestió econòmica és la que menys els preocupa, explica que “la gota que va fer vessar el got” de la paciència del sector va ser la reducció salarial del 0,51% que se’ls ha aplicat aquest any tot i els esforços que estan fent en plena pandèmia. “Estem fent jornades extenuants i insuficientment protegits i així ens ho paguen”, afegeix.El portaveu sindical assegura que els treballadors del transport sanitari són conscients que l’actual situació “és complicada” i que no pretenen que l’equiparació amb el SEM sigui “de la nit a dia”, però si que veuen just i factible aplicar canvis graduals per assolir aquesta “igualtat de condicions a igual feina”. Aquí, recorda que porten dos anys negociant el conveni col·lectiu sense èxit i que tot i tenir un pla a cinc anys “viable” per assolir aquesta equiparació “ningú els ha volgut escoltar”.Campaña explica que porten mesos fent jornades laborals de 12 hores sense poder ni parar a dinar perquè els sancionen. Una situació, afegeix, que està arribant a nivells “surrealistes” perquè fins i tot es veuen obligats a desinfectar ells mateixos els vehicles “a peu de carrer” entre servei i servei amb l’amenaça que els sancionin per no tenir l’ambulància activa. “No podem ni parar a dinar en jornades de 12 hores i fins i tot quan desinfectem els nostres vehicles ens exposem a que ens sancionin”, assenyala.El representant sindical alerta que tota aquesta precarietat va contra la qualitat del servei que presten i posa en perill tant la seva salut com la dels pacients que transporten. Campaña denuncia que des de l’inici de la pandèmia no els han fet ni una sola PCR o test d’antigens i que treballen amb material de protecció escàs i precari. “Portem molts pacients immunodeprimits als que podríem contagiar si tenim la covid-19 i sóm asímptomàtics”, apunta.Per últim, els concentrats han reclamat la retirada de tots els expedients disciplinaris i les respectives sancions aplicades per part de les empreses privades durant el període de vaga.