Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Nou cop judicial a les multiconsultes de l’Ajuntament de Barcelona

ACN Barcelona.-El Tribunal Suprem ha rebutjat l’admissió a tràmit del recurs presentat per l’Ajuntament de Barcelona contra la sentència de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va anul·lar […]

Avatar
Agències 02/03/2021

ACN Barcelona.-El Tribunal Suprem ha rebutjat l’admissió a tràmit del recurs presentat per l’Ajuntament de Barcelona contra la sentència de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va anul·lar el reglament de participació ciutadana que preveu les consultes i multiconsultes, segons ha avançat ‘El Periódico’ i ha pogut confirmar l’ACN. L’organisme argumenta que l’escrit del consistori no explicita “com, per què i de quina manera” les infraccions que aporta “han estat rellevants i determinants” en la decisió adoptada pel TSJC, que argumentava que el reglament no explicitava que calia demanar permís al govern espanyol. El Suprem indica que no es “fonamenta de manera suficient” la concurrència d’aspectes necessaris perquè es posicioni.

La Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem també imposa a l’Ajuntament de Barcelona pagar les costes processals fins a 2.000 euros. Recorda que davant aquesta resolució no es pot interposar recurs.Va ser el novembre del 2019 quan el TSJC va anul·lar el reglament de participació ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, que preveia les consultes i multiconsultes, perquè no explicitava que cal demanar permís al govern espanyol per aprovar aquest tipus d’iniciatives.El reglament incorporava una referència al fet que cal complir amb la “legislació aplicable” abans de convocar la consulta, però el tribunal va considerar que “deixar a la interpretació d’aquest precepte el compliment d’aquest requisit permetria la convocatòria de la consulta sense sol·licitar la preceptiva autorització”, prevista en la Llei reguladora de les Bases del Règim Local. També al·legava que va faltar un tràmit d’exposició pública quan es van fer certes modificacions en el text.Barcelona actualitzarà el reglamentL’Ajuntament de Barcelona va rebre dilluns la notificació del Suprem rebutjant el recurs i l’està estudiant, segons han explicat fonts municipals. Les mateixes fonts expliquen que el consistori seguirà treballant per “actualitzar” el Reglament de Participació amb les sentències judicials i per “incorporar-hi” altres projectes com els pressupostos participatius i la participació digital i telemàtica.