Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Norwegian i els sindicats arriben a un preacord que redueix els acomiadaments de l’ERO i augmenta les indemnitzacions

ACN Barcelona.-Norwegian, el sindicat de pilots Sepla i el sindicat de tripulants de cabina de passatgers USO han arribat a un acord sobre l’acomiadament col·lectiu plantejat per la companyia a […]

Agències 14/06/2021

ACN Barcelona.-Norwegian, el sindicat de pilots Sepla i el sindicat de tripulants de cabina de passatgers USO han arribat a un acord sobre l’acomiadament col·lectiu plantejat per la companyia a principis de maig. L’acord preveu una reducció dels acomiadaments previstos en l’ERO, augmenta les indemnitzacions, garanteix un complement salarial i assegura la permanència de la companyia aèria a l’Estat. En concret, el preacord redueix en 200 tripulats de cabina i 16 pilots els treballadors inicialment inclosos en l’ERO anunciat per l’empresa, passant dels 1.191 empleats afectats a 975. L’empresa oferirà 200 recol·locacions per a tripulants de cabina a la base d’Oslo, amb una compensació econòmica per trasllat i garantia d’ocupació.

L’empresa també ha accedit a augmentar les indemnitzacions per acomiadament, del mínim legal de 20 dies per any treballat fins a 30 dies. L’acord contempla també la posada en marxa d’un ERTO objectiu, que alterna sis mesos de suspensió de contracte amb tres mesos de jornades reduïdes fins a l’estiu de 2023. Així mateix, preveu una reducció al 80% de la jornada laboral i del salari dels pilots que es queden a la companyia; una compensació econòmica per als tripulats en els mesos de suspensió de contracte, i la creació d’una borsa d’ocupació per als pilots afectats per l’acomiadament col·lectiu per futures reincorporacions en cas de creixement de la producció. L’acord preveu també l’accés per part dels pilots acomiadats a programes de simulació i entrenament amb una bonificació del cost, així com el compromís empresarial de no recórrer a tripulacions de bases estrangeres per dur a terme la producció espanyola. Un total de 234 treballadors continuaran prestant serveis a les bases de Norwegian a Màlaga i Alacant, amb un avió en cadascuna d’elles. L’acord fins i tot preveu una situació de recuperació de l’activitat per al futur, amb un pla concret de reincorporació de dues aeronaus més per cada base a l’estiu de 2022.L’acord s’ha assolit després “d’intensíssimes” jornades de negociacions entre les dues parts, que van començar a principis de maig i van concloure la nit d’aquest dissabte. L’adscripció a l’ERO serà voluntària com a primer criteri i forçosa fins a cobrir l’expedient.La secció sindical de Norwegian assegura que la solució assolida no és satisfactòria, però si “equilibrada”. Per a USO – Sector Aeri, la negociació ha estat “difícil” i espera que l’empresa “no torni a decebre” els treballadors a Espanya després de “durs anys de reestructuracions constants”.Per la seva banda, l’empresa ha assegurat que l’acord assolit és un “pas important” de cara a l’objectiu final d’assegurar la presència de Norwegian a l’Estat i “contribuirà a la pervivència” de la companyia com a actor “important” en el teixit productiu del sector aeri i turístic espanyol.