Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023
Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023

“No he pogut dormir avui”: els ucraïnesos a Catalunya asseguren tenir “por” pel conflicte amb Rússia

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Diversos ciutadans d’Ucraïna residents a Catalunya reconeixen tenir “por” pel conflicte entre el seu país i Rússia. Alguns d’ells fa més de 20 anys que viuen a Barcelona, però mantenen el contacte amb familiars i amics. La situació entre els dos països ha portat a la ucraïnesa Nadia Chernova a no poder “dormir”, com ha assegurat en declaracions a Catalan News, el portal en anglès de l’ACN. D’altra banda, la presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos a Catalunya ‘Djerelo’, Olga Dzyuban, reconeix que estan “molt preocupats” i demana que les tropes russes “se’n vagin” del seu país. Els ucraïnesos residents a Catalunya també estan amoïnats per la forta presència d’informació no contrastada sobre el conflicte.

Chernova té família als dos costats de la frontera i assegura sentir-se “molt malament” pel que estan vivint a casa seva, tot i que reconeix estar “més preocupada” pel conjunt del territori ucraïnès. 

Publicitat

Un sentiment que Ivan Eytsar, un altre dels 14.000 ucraïnesos residents a Catalunya des de fa 22 anys, comparteix. Està més “preocupat” per la seva terra, per Ucraïna “ja que no hi ha diferència entre l’oest o el sud”, que pels seus familiars, perquè els seus dos germans viuen a l’oest del país, lluny de la zona de conflicte. A més, destaca que es nota la tensió entre els dos bàndols, ja que hi ha “perill que comenci una guerra” tot i que Eytsar destaca que el seu país ja fa “anys que estan en guerra”. 

De fet, tots els ucraïnesos que viuen a Catalunya “tenen familiars allà” i estan “molt preocupats” encara que “no tenen por” perquè el territori forma part del seu país, segons la presidenta de Djerelo, Olga Dzyuban, també en declaracions a Catalan News. Malgrat les paraules de Dzyuban, alguns altres asseguren sí tenir “por”, com el cas de Nadia Chernova, que fa 20 anys que resideix a Catalunya. Chernova, de fet, afirma que els seus familiars i amics “encara van a treballar” i desconeix com “poden fer-ho” tenint en compte les circumstàncies.

Un dels motius d’aquesta tranquil·litat, pel cònsol d’Ucraïna a Barcelona, Vorobyov Artem, és “el cap fred” dels seus conciutadans i la manera que tenen per a no reaccionar de manera “abrupta”. Tot i això, considera que “Rússia ha violat la sobirania” del seu país i des de la capital catalana segueixen “la violació flagrant de la legalitat internacional” per part del Kremlin. 

<strong>Informació poc veraç</strong>

Un altre dels temors que comparteixen els ucraïnesos residents a Catalunya és la gran quantitat d’informació “falsa” que circula amb relació al conflicte, com assegura Olga Dzyuban. És per aquest motiu, que la seva compatriota Chernova segueix la informació via l’aplicació de missatgeria instantània Telegram “dels dos bàndols”. L’única informació que no vol rebre és la que prové del govern de Putin perquè només és “propaganda”. 

<strong>Reacció internacional</strong>

Els ucraïnesos a Catalunya agraeixen a “tots els països” que els han ajudat sigui amb diners o amb equipament militar, expressa Dzyuban. 

Aquest dimarts, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va tuitar en suport al poble d’Ucraïna recordant que calia “respectar el dret internacional i apostar per la resolució pacífica i democràtica”. 

D’altra banda, el cònsol Artem ha dit que han rebut el “suport i la solidaritat per part de les autoritats” de Madrid, Barcelona i Màlaga, ciutats espanyoles on el seu país té missions diplomàtiques.

Encara que segons el cònsol, “no hi ha senyals” que els ciutadans ucraïnesos es mudin a “territori espanyol”. 

Pel també ucraïnès resident a Catalunya Ivan Eytsar, però, les diverses sancions que ha interposat la Unió Europea a Rússia en el passat “no han estat suficients” i que “han donat pocs resultats”. Per això ha recordat que des del 2014, “hi ha hagut 14.000 morts” i que Ucraïna “no està tan lluny, ja que només són quatre hores de vol”. <br />
 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió