Dissabte, 27 de novembre de 2021 - Edició 1220
La República

Nidifica per primer cop una oreneta de ribera en una planta d’àrids d’Osona

ACN Les Masies de Voltregà.-L’oreneta de ribera ha nidificat per primer cop en una planta d’àrids a Osona. En concret, el grup d’Anellament de Calldetenes-Osona i el Grup de Naturalistes […]

Avatar
Agències 24/11/2021

ACN Les Masies de Voltregà.-L’oreneta de ribera ha nidificat per primer cop en una planta d’àrids a Osona. En concret, el grup d’Anellament de Calldetenes-Osona i el Grup de Naturalistes d’Osona ha fet seguiment d’una colònia d’aus d’aquestes espècie que s’ha localitzat a la planta d’extracció de l’empresa Àrids Manlleu, a Les Masies de Voltregà. En total, s’han comptabilitzat uns sis nius en una pila de material sorrenc d’aquesta explotació. Tot i que alguns nius han fracassat per l’ocupació del pardal comú, al final s’ha comprovat que hi ha dos nius actius i que almenys tres polls han volat d’un dels nius. Aquesta és la primera nidificació recent coneguda al conjunt de les comarques de Barcelona i Girona.

Segons informen des del Gremi d’Àrids en un comunicat, espècie “està en disminució al Mediterrani i en les darreres dècades la població catalana ha quedat limitada a la conca de l’Ebre i la major part de la seva població s’ha localitzat en explotacions d’àrids que s’han convertit en un espai clau per a la seva preservació”. L’oreneta de ribera nidifica als marges sorrencs, fent túnels que excava fins a uns 60 centímetres de fondària i ubicant el niu en una petita cambra al final del túnel.Des del Gremi informen que el sector fa anys que impulsa programes de preservació d’espècies que habiten en les explotacions. En el cas de l’oreneta de ribera, el Gremi d’Àrids, Formigons i Prefabricats de Lleida va impulsar el 2020 la construcció d’una colònia artificial d’orenetes de ribera a l’estany d’Ivars i Vila-sana (Pla d’Urgell). L’oreneta de ribera és molt abundant a l’Estany durant els períodes migratoris, però escasseja més durant el període reproductor per manca d’indrets adequats per a la cria. A escala estatal, aquesta campanya està coordinada per la Federació d’Àrids (FdA) en el programa de protecció i foment de la nidificació del ‘avión zapador’ en les explotacions extractives.