Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Nervis, emoció i il·lusió: les colònies marquen l’inici de l’estiu per a molts infants catalans

ACN Barcelona.-N’hi ha que repeteixen perquè saben que s’ho passaran molt bé. Per d’altres és la primera vegada que s’enfronten al repte. La il·lusió i les ganes de passar uns […]

Avatar
Agències 22/06/2019

ACN Barcelona.-N’hi ha que repeteixen perquè saben que s’ho passaran molt bé. Per d’altres és la primera vegada que s’enfronten al repte. La il·lusió i les ganes de passar uns dies fora de casa, es combinen amb els nervis d’una experiència per descobrir. Una cinquantena d’infants de l’Esplai Trencaclosques, de Barcelona, han pujat aquest dissabte al matí a l’autocar per participar en la seva primera activitat estival: les colònies. Els esperen deu dies d’activitats de muntanya, jocs d’aigua, dinàmiques de grup, i sobretot dies de diversió. Amb els hàbits saludables com a fil conductor, tots aquests nens i nenes passaran una setmana per aprendre coses noves, sobretot convivència i autonomia. Comença així l’època més forta per a les entitats del lleure educatiu.

Així ho explica Xavi Nosgarrell, president del moviment d’esplais cristians de la Fundació Pere Tarrés, que recalca que les colònies són espais perquè ”visquin com a infants” aprenent a créixer ”com a persones compromeses”. La Fundació Pere Tarrés és una de les entitats que organitza activitats d’estiu. Per aquest 2019 en té previstes unes 650 entre casals, colònies i altres iniciatives, que arribaran a uns 34.000 infants. Nosgarrell destaca que totes aquestes activitats són possibles gràcies als 4.000 monitors, la majoria voluntaris, que treballen al llarg del curs en esplais amb els infants, i ara a l’estiu, se’ls enduen de colònies. Els de l’Esplai Trencaclosques se’n van a Planoles, on entre totes les activitats organitzades, estrenaran el museu de la Fundació. Almenys això és el que els han explicat just abans de fer la darrera visita al lavabo per agafar les motxilles i pujar a l’autocar. Pares i mares han volgut acompanyar fins l’últim moment als nens i nenes. La Núria ha acompanyat la Sara, que ja fa tres anys que hi va ”amb molta il·lusió” perquè ”cada any ens ho passem molt bé”. La mare, reconeix que té ”un punt de nervi” perquè no passi res, però que estan contents de veure que s’ho passa bé. I no se n’amaga, passar una setmana ”tranquil·lets”, també els anirà bé per encarar la resta de l’estiu. Aquesta opinió la comparteix en Javier, que també destaca les activitats de natura de què podran gaudir els nens i nenes durant deu dies. Reconeix que a la tornada el troba ”més autònoms” i més predisposats a compartir tasques de casa. Per tant, diu en Javier ”aprenen moltes coses”. Amb les motxilles carregades al portaequipatge, els nens i nenes han cridat un últim adéu, mentre pares i mares aixecaven les mans des de la vorera. S’ha escapat alguna llàgrima però en general, l’alegria s’ha apoderat de totes les seves cares quan l’autocar ha engegat. La Fundació Pere Tarrés és una de les entitats que organitza colònies, campaments i activitats d’estiu diverses, però no l’única. Dimarts engegaran la temporada les que ha organitzat Fundesplai, amb 72.000 places, un 6% més que el 2018, i amb un augment considerable dels infants becats, que arriba, enguany als 5.300 nens i nenes. Les entitats agrupades a l’ACELLEC mobilitzaran, per la seva banda, 17.000 infants i joves més. L’associació de les entitats de lleure educatiu calculen que es faran 75.000 pernoctacions a partir de la setmana vinent i fins el mes de setembre vinent. Això, representa un augment del 6% de mitjana respecte l’any passat, però hi ha augments puntuals del 10% en algunes cases de colònies.