Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Neix Ramats Montseny, una associació per impulsar les pastures extensives i prevenir incendis al massís

|

- Publicitat -

ACN Brull – Fomentar i conservar el sector ramader, agrari i la gestió dels boscos del massís del Montseny, especialment a les comarques d’Osona i del Vallès Oriental, és l’objectiu principal de l’associació Ramats Montseny. Al capdavant hi ha els ajuntaments d’El Brull, Montseny i Tagamanent així com pagesos i ramaders de la zona i busca sumar encara més veus. La pastora Laia Aguilà Zueras, de Tagamanent, ha estat escollida presidenta de l’ens. “L’associació vol crear confiança per sumar i donar visibilitat a la importància que tenen els ramats i les pastures com a agents sòcio-econòmics cabdals per aportar valor i riquesa al territori”, explica. S’ha formalitzat aquesta setmana i està oberta a altres ajuntaments i privats de la zona.

Ramats Montseny és una associació publicoprivada que vol combinar la ramaderia extensiva i la gestió dels boscos i erigir-se com a representant davant d’administracions. És per això que facilitarà informació i participarà en la convocatòria d’ajuts públics i d’altres accions que creïn riquesa ramadera, silvopastoral i forestal i mantingui l’assentament permanent de la població rural al territori.

Publicitat

Tot i que hi ha un interès creixent per la gestió silvopastoral, aquesta pràctica està en declivi. Defensen un model de gestió que és cabdal per evitar l’increment de la massa forestal i la homogeneïtzació del paisatge i combatre la reducció de l’hàbitat de diferents espècies, disminuir la vulnerabilitat social i ecològica davant dels incendis al massís del Montseny, i afavorir la resiliència vers les adversitats derivades del canvi climàtic.

<strong>Un massís més resilient</strong>

Ramats Montseny té diversos objectius com elaborar plans de recuperació i valorització de pastures i zones de conreu abandonades o en desús, així com la recuperació de vies pecuàries i de transhumància al massís del Montseny.

També s’ha fixat donar suport en tota la cadena de producció i venda de productes provinents de l’activitat ramadera, tant a nivell productiu com administratiu; potenciar la mobilització de productes ramaders conjuntament per assolir un major preu de venda i rendibilitzar-ne els aprofitaments, així com informar i aconsellar les empeses més capacitades.

En aquesta línia, tant l’alcaldessa del Montseny, Núria Masnou, com l’alcalde del Brull, Pere Medina, han destacat la necessitat d’unir esforços i infraestructures existents per posar-les a disposició del sector com l’escorxador municipal del Montseny, l’obrador de Tagamanent, l’associació Estella Montseny que treballa per valoritzar la gestió forestal, i properament una planta de transformació de la llana a Tagamanent.

Per la seva banda, l’alcalde de Tagament, Ignasi Martínez, ha subratllat que el Pla de la Calma és el nexe d’unió del projecte. “Tenim un projecte comú que volem protegir i un sector en concret per ajudar”, ha reblat. L’associació també preveu fer estudis, seminaris i cursos relacionats amb la problemàtica de l’activitat ramadera.

L’ens constituït aquesta setmana està obert a 18 municipis del massís del Montseny. També poden formar-ne part les persones físiques i jurídiques, públiques i privades, que siguin titulars o representants de terrenys forestal i agrícoles en l’àmbit territorial que representa l’associació, així com titulars d’explotacions agroramaderes o amb activitat silvopastoral a la zona.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió