Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Neix a Manresa la primera cooperativa d’habitatge en sòl urbà de la Catalunya Central

ACN Manresa.-Al bell mig del centre històric de Manresa, la primera cooperativa d’habitatge en sòl urbà de la Catalunya Central, La Raval, construirà l’any 2021 un bloc de pisos. Es […]

Agències 13/11/2020

ACN Manresa.-Al bell mig del centre històric de Manresa, la primera cooperativa d’habitatge en sòl urbà de la Catalunya Central, La Raval, construirà l’any 2021 un bloc de pisos. Es tracta d’un edifici, amb 18 habitatges, construït amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica. El bloc tindrà espais privats i d’altres de comunitaris, com una cuina-menjador, una sala d’estudi, una bugaderia o una terrassa. Els futurs veïns, socis de la cooperativa, pagaran una quota mentre visquin al bloc, i cap dels habitatges es pot vendre ni llogar. Per tant, diuen, “no hi ha lloc per l’especulació”. Entre els veïns hi ha gent jove, però també gran, de fins a 72 anys que, asseguren, s’han embrancat en el projecte “per fer realitat un somni de tota la vida”.

En Nogué Castellví, de 69 anys, treballava d’advocat en un despatx de Barcelona. Fa tres anys, va decidir fer un canvi radical de vida i va deixar la capital per viure a Manresa, on no hi coneixia ningú. Ara ha decidit sumar-se a la cooperativa d’habitatge La Raval, la primera en sol urbà de la Catalunya Central. Ho fa perquè, diu, és una manera de millorar el centre històric de la ciutat, però sobretot perquè no vol viure, “com la majoria de gent, sola, cadascú en el seu pis, aïllat en el seu replà i sense cap contacte amb els veïns”. “Veig que, com a persona gran, això em permetrà conviure amb altra gent i respectant la meva intimitat”, explica. De fet, una de les claus d’èxit d’aquest model és que permet, d’una banda, gaudir del que representa viure en comunitat, però també de la privacitat. “Per a mi, és el model que més s’ajusta a la manera com hauria volgut viure sempre”, assegura la Conxita Olivé, de 66 anys, una de les sòcies de la cooperativa. El futur bloc de la Raval, que es construirà al número 10 del carrer Hospital de Manresa, al bell mig del centre històric, tindrà 18 pisos. Cada soci tindrà el seu habitatge, però també hi hauran part comunes, que busquen recuperar la vida en comunitat. “Ens hem ajuntat un grup de persones que somiem en viure com es feia abans, junts, ajudant-nos i aprenent els uns dels altres”, explica un dels socis de la cooperativa, Toni Cusó. El bloc, que serà realitat l’any 2021, es construirà sota els criteris de sostenibilitat i eficiència energètica. El seu disseny s’ha fet de manera conjunta, entre tots els socis, a partir d’assemblees i tallers. Prou a l’especulació immobiliària El projecte vol dir prou a l’especulació immobiliària. Els cooperativistes poden viure a La Raval durant el temps que ho vulguin, però sense poder llogar ni vendre cap dels habitatges, ja que els pisos són propietat de la cooperativa. De la seva banda, el solar, on abans hi havia tres blocs totalment degradats, és una cessió de l’Ajuntament de Manresa per 75 anys prorrogables. Recuperar el centre històric de Manresa El projecte també va més enllà, i busca ser un revulsiu per un centre històric que, asseguren, està totalment degradat. “Que de cop i volta et vinguin 50 o 60 veïns en un barri, amb un projecte transformador i innovador, no només serà important pel barri, també per a la ciutat i per a Catalunya”, assegura Olivé.