Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Nacions Unides demana un canvi de dieta i reduir el consum de carn per fer front a l’emergència climàtica

ACN Barcelona.-Els esforços per mantenir l’escalfament global per sota dels 2 graus centígrads no seran suficients sense una reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en tots els sectors, […]

Agències 08/08/2019

ACN Barcelona.-Els esforços per mantenir l’escalfament global per sota dels 2 graus centígrads no seran suficients sense una reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en tots els sectors, inclosos els de la terra i els aliments, han alertat experts de Nacions Unides. El Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic ha fet públic un informe en el qual asseguren que és necessari un canvi de dieta i consumir menys carn per fer front a l’emergència climàtica. En concret, aposten per barrejar aliments d’origen vegetal i animal “produïts de manera sostenible”. Alhora, han lamentat que un terç dels aliments produïts es perdi i han assegurat que cal reduir el malbaratament alimentari.

“Les dietes equilibrades amb aliments d’origen vegetal, com cereals secundaris, llegums, fruites i verdures, i aliments d’origen animal produïts de manera sostenible en sistemes de baixes emissions de gasos d’efecte hivernacle presenten grans oportunitats per adaptar-se i limitar el canvi climàtic”, ha apuntat Priyadarshi Shukla, copresident del Grupo de treball.També ha recordat que algunes dietes requereixen més terra i aigua i causen més emissions de gasos. En general, l’agricultura, la silvicultura i altres tipus d’ús de la terra representen el 28% de les emissions humanes d’aquests gasos. Alhora, els processos naturals de la terra absorbeixen un terç del diòxid de carboni dels combustibles fòssils i la indústria.El document es fixa en la relació entre crisi climàtica i la degradació del sòl i l’expansió de zones més àrides, de pèrdua de biodiversitat i de la desertització i és el resultat de cinc dies de reunions celebrades a Ginebra. Segons aquest grup, les conseqüències de la crisi climàtica es notaran arreu del planeta però “els impactes més dràstics es veuran en països de baixos ingressos a l’Africà, l’Àsia, Amèrica Llatina i el Carib”.