Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

MSF exigeix als governs que reclamin a les farmacèutiques transparència en els acords per la vacuna covid

ACN Barcelona.-Metges Sense Fronteres ha demanat als governs que exigeixin urgentment transparència a les empreses farmacèutiques i facin públics tots els acords de llicència de la vacuna covid-19. També volen […]

Agències 11/11/2020

ACN Barcelona.-Metges Sense Fronteres ha demanat als governs que exigeixin urgentment transparència a les empreses farmacèutiques i facin públics tots els acords de llicència de la vacuna covid-19. També volen que es coneguin el cost i les dades dels assaigs clínics. L’organització ha fet aquesta petició després de conèixer els “preocupants” termes de l’acord entre AstraZeneca i l’organisme públic d’investigació brasiler Fundaçao Oswaldo Cruz (Fiocruz). Metges Sense Fronteres ha afirmat que aquesta qüestió és “clau” tenint en compte els milers de milions de diner públic invertit en el desenvolupament d’aquestes vacunes.

L’organització ha posat en valor el pas fet per Fiocruz en publicar l’acord de llicencia amb AstraZeneca i ha alertat que un acord anterior ha revelat que la companyia “Podria cobrar als governs i altres compradors pels preus elevats per una vacuna que ha estat finançada en la seva totalitat amb fons públics”. Ha afegit que la llicència exclusiva original entre aquesta companyia i la Universitat d’Oxford encara no s’ha fet pública i d’aquesta depèn la resta d’acords. Segons Metges Sense Fronteres i a partir de diverses fonts, hi ha acords que han qüestionat el compromís ‘sense ànim de lucre’ de la companyia, “en afirmar que AstraZenca pot cobrar fins a un 20% del cost de la producció de la vacuna”.La referent en vacunació de l’organització, Miriam Alía, ha alertat que sense una acció decisiva dels governs exigint més transparència a les empreses, “l’accés equitatiu a les vacunes covid-19 està en perill”.Des de l’organització, han lamentat el “pobre” historial de les farmacèutiques pel que fa a la transparència i han assenyalat que “no es pot confiar que la indústria farmacèutica actuï en interès de la salut pública”.MSF també ha instat els investigadors a revelar els costos i les dades dels assaigs clínics ja que sense aquesta informació veuen impossible que els governs o altres agents de la salut puguin exigir preus assequibles i examinin les dades clau de seguretat i eficàcia.