Divendres, 18 de setembre de 2020 - Edició 785
La República

Moviments socials demanen més inversió en atenció primària per revertir les retallades i afrontar millor la pandèmia

ACN Barcelona.-Diversos moviments socials a favor de la sanitat pública han demanat aquest dimecres una inversió en atenció primària superior a la prevista per la Generalitat i incrementar, sobretot, el […]

Avatar
Agències 16/09/2020

ACN Barcelona.-Diversos moviments socials a favor de la sanitat pública han demanat aquest dimecres una inversió en atenció primària superior a la prevista per la Generalitat i incrementar, sobretot, el número de metges i infermeres als CAP, a més de millorar les seves condicions laborals. Segons ells, el Pla d’enfortiment de l’Atenció Primària presentat per la Conselleria és “insuficient” i no reverteix les retallades patides des del 2010 i menys encara en temps de pandèmia. Per això, demanen que no s’ampliïn cinc hospitals per atendre la covid-19 ni es contractin a Primària nutricionistes i psicòlegs, ja que ara són més urgents els metges i les infermeres. Si no es fa així, asseguren que els pacients patiran i l’atenció primària entrarà en “agonia”.

El Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), Rebel·lió Atenció Primària i Marea Blanca de Catalunya veuen poc ambiciós el pla de 300 milions d’euros fins el 2022 que Salut vol aplicar a l’atenció primària, sobretot en personal i tecnologia. Segons les entitats, des del 2011 s’han perdut 350 milions d’euros i 3.000 professionals. De fet, asseguren que el 2010 la despesa en primària va ser de 1.720 milions d’euros, i el 2018 va arribar als 1.480 milions.Dels 3.810 professionals que es preveu contractar, 1.400 són conjunturals per la pandèmia. Dels altres 2.400, les entitats creuen que es podrien estalviar almenys una part dels 150 nutricionistes i 115 psicòlegs, que ara no són urgents, segons elles, i dedicar els diners a contractar més metges i infermeres. De fet, contractar aquests perfils no estrictament sanitaris, inclosos 750 administratius, fa preveure a les entitats que es prioritzarà la tasca burocràtica abans que l’assistencial. A més, suposa el “perill” de “fragmentar” l’atenció i dificultar que cada pacient tingui un professional de referència estable al llarg dels anys. Per això, i més enllà de la pandèmia, reivindiquen que el 25% del pressupost de Salut es dediqui a la primària, com recomana l’OMS, que es recuperi tot el personal perdut fins el 2014, que es reobrin tots els CAP i consultoris tancats total o parcialment durant la pandèmia i que es reforcin les visites presencials i les telemàtiques només siguin les que siguin viables per aquesta via. També reclamen que no es carregui encara amb més feina els CAP perquè facin el seguiment i rastreig de casos sense els reforços adequats.Per poder contractar més metges i infermeres cal, segons les entitats, millorar les seves condicions laborals i fer més atractiva la medicina de família, creant més places MIR i càtedres específiques a les universitats. Això evitaria la fuga d’aquests professionals a altres comunitats o a l’estranger. Per aconseguir més diners, aposten per no fer l’ampliació urgent de cinc hospitals per atendre pacients de covid.Juan José Montero, de Rebel·lió Atenció Primària, creu que caldrien uns 500 milions d’euros anuals addicionals per apostar fermament per l’atenció primària, i per això creu que cal una aposta consensuada de país a mitjà i llarg termini per enfortir el sector. Si no es fes així, creu que molts pacients apostaran per la sanitat privada i l’atenció primària caurà en una “agonia”.

Relacionats