Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Morral reclama un debat per “simplificar” l’administració a l’entorn metropolità i “revisar” els límits de l’AMB

ACN Barcelona.-El nou delegat del Govern a Barcelona, Antoni Morral, assegura que la simplificació de l’administració és una “assignatura pendent” i reclama que hi hagi una “reflexió a fons” sobre […]

Agències 22/07/2021

ACN Barcelona.-El nou delegat del Govern a Barcelona, Antoni Morral, assegura que la simplificació de l’administració és una “assignatura pendent” i reclama que hi hagi una “reflexió a fons” sobre la reorganització institucional a l’entorn metropolità. En una entrevista a l’ACN, Morral explica que una de les qüestions que cal afrontar és la “revisió” dels límits de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El delegat del Govern, que va prendre possessió el passat mes de juny, es proposa també exercir de “ròtula” entre els ajuntaments i la Generalitat per cercar solucions a problemes transversals i que afecten mes d’un departament. En aquest sentit, alerta de l’aparició d’un nou “barraquisme” i de problemes “greus” en matèria d’habitatge.

Tot i no tenir-ne competències, el delegat del Govern a Barcelona creu que la reordenació del mapa administratiu i institucional per fer-lo més eficient és una necessitat que el Parlament de Catalunya sí ha de poder afrontar. “Se’ns escapa de la gestió de la Delegació, però en patim algunes conseqüències”, admet.El paper de les diputacions, la relació entre ajuntaments, diputacions i Generalitat o una reorganització a fons de l’entorn metropolità són algunes de les peticions de Morral, que reclama aprofitar la “nova etapa” per fer front a un replantejament “complex” de la realitat institucional del país des del màxim “rigor”.En el cas de l’AMB, per exemple, Morral creu que els seu límits són ja caducs. “Es va crear amb unes competències molt determinades i amb una aportació equilibrada de recursos per part dels ajuntament, però on comença i on acaba l’AMB és una qüestió que mereix una certa reflexió”.El delegat del Govern recorda que quan els municipis de la segona corona reivindiquen que són metropolitans ho fan “amb bon criteri”. En aquest sentit, Morral apunta l’exemple de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), un servei “molt bo” per al país i que “s’escapa” del territori estrictament delimitat der l’AMB.Antoni Morral, però, no s’aventura a donar una “recepta concreta” de quina hauria de ser la nova distribució i demana obrir el debat al Parlament, conscient de la dificultat que implica que tothom sigui “gelós de gestionar les seves competències”. La idea, diu, ha de ser “simplificar per guanyar en eficiència”.Una “ròtula” per fer front a problemàtiques transversals”Els problemes són molt integrals i no estan compartimentats”, apunta Morral sobre els diferents àmbits de gestió de la Delegació. El nou delegat del Govern es proposa en aquest sentit “afavorir la gestió de la transversalitat” i poder coordinar els ajuntaments i els diferents departaments del Govern per fer front a problemes concrets.Morral apunta a l’habitatge com una de les seves prioritats. El delegat admet que en matèria d’habitatge convergeixen diverses polèmiques des del punt de vista social, de seguretat o de garantir drets com el dret a l’habitatge o a la propietat privada. “Està suposant un nivell de problemàtica molt important en molts municipis”, afirma.Antoni Morral assenyala l’ocupació il·legal o l’aparició d’assentaments com un dels punts més problemàtics. “Hi ha espais que comencen a semblar-se al barraquisme dels 60 i potser encara no emergeixen com a problema”, alerta. El delegat creu que contribuir a que potencials conflictes no acabin aflorant és una de les feines que posen en relleu la utilitat de la Delegació.”Cal fer una diagnosi, analitzar els llocs i posar en una mateixa taula els agents tècnics i polítics. En això podem ajudar”, afirma. Morral, que tot just compleix un mes en el càrrec, assegura haver tingut ja alguna conversa sobre aquest tema amb alguns alcaldes de la demarcació de Barcelona.