Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023
Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023

Mor als 92 anys l’escriptor Antonio Gala

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’escriptor Antonio Gala ha mort aquest diumenge a Còrdova als 92 anys, segons han confirmat a l’ACN fonts de la seva fundació. Nascut a Brazatortas (Ciudad Real) el 1930 i apartat de la vida pública des de fa uns anys per motius de salut, Gala ha estat considerat un escriptor precoç ja que als cinc anys ja va escriure un relat curt i als set la seva primera obra teatral. Entre les seves obres més conegudes hi ha ‘El manuscrito carmesí’ (1990), reconeguda amb el Premi Planeta, i ‘La pasión turca’ (1994). El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha destacat en una piulada que “la seva obra quedarà per sempre”. La capella ardent s’instal·larà a la seu de la seva fundació aquest dilluns, de deu del matí a cinc de la tarda.

Algunes de les obres més reconegudes del poeta, novel·lista i assagista Antonio Gala, que va anunciar al 2011 que patia un “càncer de difícil extirpació”, són el llibre de poemes ‘Enemigo íntimo’ (1959) pel que va rebre el Premi Adonais de Poesia i quatre anys més tard va ser guardonat amb el Premi ‘Las Albinas’ per ‘Solsitcio de Verano’ i el Premi Nacional Calderón de la Barca per la seva comèdia ‘Los Verdes Campos del Edén’.

Publicitat

Amb 15 anys, l’escriptor va ingressar a la facultat de Dret de la Universitat de Sevilla i posteriorment va cursar els estudis de Filosofia i Lletres i Ciències Polítiques i Econòmiques. De fet, va preparar els estudis per ser advocat de l’Estat, però els va acabar abandonant. Paral·lelament, va començar a publicar els primers poemes en revistes i va fundar dues publicacions més –’Aljibe’ i ‘Arquero de Poesía’- al costat de Gloria Fuertes i Julio Mariscal.

 A més, també va ser articulista en publicacions com ‘Actualidad española’, ‘El País’ i ‘El Mundo’ i va recopilar alguns dels seus articles en treballs com ‘Charlas con Troylo’ (1981), ‘Dedicado a Tobías’ o ‘La soledad sonora’ (1991), entre d’altres.

A la dècada dels 90, va escriure altres novel·les a més de ‘La pasión turca’, com ‘La regla de tres’ (1996), ‘Las afueras de Dios’ (1999) i ‘Los invitados al jardín (2002), entre d’altres.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió