Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Mor als 90 anys l’actriu Montserrat Carulla

ACN Barcelona.-L’actriu Montserrat Carulla ha mort als 90 anys, segons ha confirmat l’ACN. Degana de les intèrprets de l’escena catalana, va iniciar la seva carrera en el teatre amateur i […]

Avatar
Agències 24/11/2020

ACN Barcelona.-L’actriu Montserrat Carulla ha mort als 90 anys, segons ha confirmat l’ACN. Degana de les intèrprets de l’escena catalana, va iniciar la seva carrera en el teatre amateur i va completar la seva formació amb cursos a l’Institut del Teatre de Barcelona al final dels anys quaranta. No va debutar en el teatre professional fins el 1960, amb l’obra ‘Soparem a casa’, de Josep M. de Sagarra. Va passar dues temporades a Madrid i, posteriorment, va tornar a Barcelona el 1964. Des de llavors, va interpretar desenes de papers en el món del teatre, del cinema i la televisió. El 2016 es va acomiadar dels escenaris amb l’estrena al Teatre Romea de ‘Iaia!’, una obra escrita pel seu fill Roger Peña i que va coprotagonitzar amb el seu net Aleix Peña.

Va participar en nombroses obres de teatre, entre les que destaca ‘L’enterrament és a les quatre’, de Joan Vila Casas; ‘Mort de Dama’, de Llorenç Villalonga; ‘La filla del Mar’, d’Àngel Guimerà; ‘Pigmalió’, de George Bernard Shaw; ‘La vídua trapella’, de Carlo Goldoni, en adaptació de Maria Aurèlia Capmany; ‘Hamlet’,de Shakespeare, dirigit per Pere Planella; ‘Primera història d’Esther’, de Salvador Espriu; i ‘Música per a una nit d’estiu’, de Stephen Sondheim.També va interpretar papers en nombroses pel·lícules com ‘Surcos’ (1951) de José Antonio Nieves Conde; ‘Cambio de sexo’ (1977) de Vicente Aranda; ‘Companys, procés a Catalunya’ (1979) de Josep Maria Forn i Costa; ‘El Vicari d’Olot’ (1982) de Ventura Pons; ‘La ciutat dels prodigis’ (1999) i, més darrerament, ‘El orfanato’ (2007) de Juan Antonio Bayona. També ha treballat en algunes sèries de televisió, com ‘Secrets de família’ (1995), ‘Dones d’aigua’ (1997), ‘El cor de la ciutat’ (2000) a TV3 o ‘Hospital Central’. Entre molts altres reconeixements, el 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 1999 la Medalla d’Or al Mèrit Artístic.Una obra de comiat amb gira durant dos anysL’actriu Montserrat Carulla va estrenar l’octubre del 2013 al Temporada Alta la que seria la seva darrera obra de teatre damunt d’un escenari: ‘Iaia!’. Després de més de dos anys de gira per diferents municipis i teatres com el Romea (on havia debutt feia 50 anys), Carulla va posar el punt i final a la seva carrera com actriu teatral al Teatre Borràs el 2016. “El teatre m’ha fet molt feliç i em va fer conèixer a gent magnífica i molt lliure que creien en l’amor i estimaven el país i en silenci lluitaven per la nostra llengua (…) Jo li dec més al teatre que el teatre a mi”, va dir Carulla el desembre del 2013 en la seva presentació al Romea. El muntatge ‘Iaia!’ escrit pel fill de Montserrat Carulla, Roger Peña, parlava de la història d’una iaia, com va explicar Carulla, una “mica punyetera” i que viu amb el seu net i sense ser conscient “va emprenyant, però darrera hi ha uns records de la seva vida molt dolorosos que en un moment determinat surten”. En la seva presentació al desembre del 2013, Carulla va explicar que creia “més oportú” ser ella la que tancava la porta a la seva trajectòria com a intèrpret que “haver de sortir dissimuladament per la del darrere”.